Dny Kralup 2016

Města Kralupy nad Vltavou, Hennigsdorf, Komárno, Banyuls sur Mer, Šabac (a nově také Hrádek nad Nisou) pravidelně završují a upevňují celoroční spolupráci příjemným setkáním na půdě jednoho z nich. V Kralupech se tak tradičně děje v rámci Dnů Kralup a ani letos tomu nebylo jinak. Delegace z jednotlivých měst, které se do Kralup vydaly v termínu od 1. do 6. června, netvořili jen zástupci z řad zastupitelů, ale také např. sportovní týmy, se kterými se místní oddíly měly možnost poměřit. „To je naprosto úžasná věc. Jednoznačně tím vzrůstá úroveň jednotlivých sportovních klání, které jsou v rámci Dnů Kralup pořádány,“ uvedl starosta města Petr Holeček, jenž za pomyslný vrchol svátečního víkendu označil sobotní vystoupení v kostele Nanebevzetí Panny Marie: „Zde se uskutečnil slavnostní koncert pěveckých sborů, kterého se zúčastnil nejen místní Dvořákův komorní sbor, ale také pěvecké těleso Kammerchor z německého Hennigsdorfu. Program koncertu byl tvořen skladbami českých i světoznámých skladatelů. Myslím si, že i tento druh spolupráce dopadl na výbornou.“

Hlavní představitele partnerských měst následně čekalo příjemné setkání na radnici města u společného stolu, aby nejen zhodnotili dosavadní spolupráci a její přínos, ale i projednali nové možnosti a plány, jak si navzájem pomoci a být si prospěšní. „Pravidelné setkávání partnerských měst je vždy velice cenné, a to nejen díky výměnám zkušeností a poznatků, ale také z důvodu budování třeba i neformálních vztahů. To se např. projevuje tak, že do partnerských měst dojíždějí naše spolky i bez podpory či příspěvků města a prezentují tam své činnosti. V tom vidím jeden z největších přínosů partnerské spolupráce,“ těší starostu, jenž následně představil vyhlídky do budoucna: „V současnosti jsme pozváni na setkání těchto měst do Hrádku nad Nisou a Hennigsdorfu, kam by měly jet i některé naše sportovkyně, pravděpodobně to budou volejbalistky. Dále plánujeme mezinárodní tábor pro děti, který by měl mít čtyřletou periodu, což tedy znamená, že vždy jedno z měst zajistí uspořádání tábora pro ostatní města. Na spolupráci jsme dohodnuti s Hennigsdorfem, Komárnem a maďarským Komárom. Děti tak budou moci poznat zcela nové prostředí a odlišnou kulturu,“ uzavřel starosta. Projekt společného tábora pro děti startuje už o letošních letních prázdninách a organizačně ho budou zajišťovat právě Kralupy. Děti z partnerských měst se sjedou do jihočeských Mokrosuk u Sušice.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Dny Kralup jsou za námi. Letošní ročník byl jiný, neboť pořadatelství této celoměstské akce se přesunulo pod Kulturní a společenské středisko. „Pro slavnostní zahájení jsme zvolili krásné venkovní prostory u nového městského infocentra. Velice příjemné odpoledne nezkazil ani náhlý déšť. Právě naopak. Koncert Komorního orchestru Dvořákova kraje s barokní ohňostrojovou produkcí byl tak zřejmě přesnou kopií premiéry Händlovy Hudby k ohňostroji uvedené na londýnské Temži. Nejlépe to vystihl svými slovy starosta města Petr Holeček: ,Dnes nás nenavštívily jen múzy, ale též živly.‘ Veliký dík tak patří hudebníkům KODK a panu dirigentovi Václavu Mazáčkovi, kteří v „nestandardních“ podmínkách předvedli plnou nádheru vážné hudby a svým výkonem rozsvítili ohňostroje v mnoha lidských srdcích,“ komentuje zahájení slavností Jitka Košťálová, produkční KD Vltava. „Do programu se i letos zapojilo mnoho sportovních a kulturních organizací a spolků. Díky nim jsou Dny Kralup oslavou sounáležitosti a radosti ze společného konání. Všem, kteří se na programu a organizaci oslav podíleli, rovněž srdečně děkujeme,“ doplňuje Tereza Hodovská z KaSS Kralupy.

Autor:KZ