Lukáš Hodík, mistr republiky v bench pressu: Silové sporty mají tu výhodu, že se dají na vysoké úrovni dělat až do poměrně vysokého věku

Druhý květnový víkend se v hlavním městě konalo Mistrovství České republiky v benchpressu. Kategorii mužů do 125kg vyhrál Lukáš Hodík výkonem 200kg. Lukáš sice není kralupským rodákem, ale již několik let zde působí v zaměstnání. Nejprve pracoval u Městské policie Kralupy nad Vltavou a od poloviny loňského roku pracuje na úseku Krizové řízení města Kralupy nad Vltavou. Ne v každém městě se můžou pochlubit tím, že „krize“ řeší mistr republiky! 🙂

Můžete nám stručně vysvětlit, co je bech press?

Název pochází z anglických slov bench – lavice a press – tlak. Jedná se tedy o soupažný tlak s velkou činkou vleže na lavici. Je to asi nejznámější posilovací cvik, který rozvíjí především svaly hrudníku a rukou. Činka se z napjatých paží spustí kontrolovaně na hrudník, kde následuje tzv. stop tlak. Po cca jedné až dvou vteřinách dá rozhodčí povel „press“ a závodník musí činku plynule zdvihnout do původní polohy v napjatých pažích. Jedná se, vedle dřepu a mrtvého tahu, o jeden ze cviků silového trojboje.

Co Vás k tomuto sportu vedlo?

„Muž nemá právo být amatérem v rovině fyzického tréninku. Je jeho hanbou zestárnout bez toho, aby okusil tu krásu a sílu, které je jeho tělo schopné.“ To řekl Sokrates a já s tím souhlasím. Silové sporty navíc mají tu výhodu, že se dají na vysoké úrovni dělat až do poměrně vysokého věku.

Jaká byla příprava na mistrovství?

Osm týdnů maximálně intenzivního silového tréninku. Takže poměrně náročná záležitost. Samozřejmostí a nezbytností je kvalitní suplementace. Tzn. proteinový koncentrát, aminokyseliny a kvalitní strava.

Jaké další výsledky máte na svém kontě?

Až do mistrovství republiky jsem se sice poměrně úspěšně účastnil místních závodů, ale ty se náročností nedají s velkými závody srovnávat. Čili první opravdový úspěch je toto vítězství.

Co plánujete do budoucna?

Získal jsem postup na Bench Press Cup pořádaný při EVLS Prague Pro, což je po Olympii a Arnold Classic největší akce, které se lze v bodybuildingu zúčastnit. Takže tam budu v amatérské divizi rozhodně startovat a následně mě čeká mistrovství světa v Německu. Pokud budou finance a účast na EVLS dopadne dobře, tak bych se mohl příští rok objevit na jedné akci v USA. To je ale prozatím velká spekulace.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů v takto náročném sportu.

Lenka Moravcová

Autor:KZ