Palackého náměstí dozná do konce roku několika zásadních změn

Centrum Kralup se brzy velmi zásadně změní. Město totiž s koncem letních prázdnin začalo s realizací několika schválených investičních činností, jejichž primárním cílem je kultivace Palackého náměstí a okolních prostranství.

Už v průběhu července se rozběhly rozsáhlé práce na budoucí zubní klinice, která bude stát na místě staré školy, přičemž vzhled i výška nové stavby bude s původní budovou v architektonické shodě. „Od zubní kliniky si slibujeme, že alespoň částečně vyřeší nedostatek stomatologů ve městě. Realizace je zcela v režii soukromého investora, který pozemek odkoupil,“ uvedl starosta Kralup Petr Holeček. Dalším významným krokem v rámci revitalizace centra bude akce s názvem „Řešení zpevněných ploch v centru města Kralupy nad Vltavou – I. etapa“. Ta spočívá v opravě prostranství mezi kostelem a radnicí, dále zahrnuje rekonstrukci komunikací, veřejného osvětlení a zeleně. „Stávající živičné povrchy budou nahrazeny žulovou dlažbou a v prostoru kostela původní mozaikovou dlažbou. V parku bude ponechán pomník, lípa a keřový porost na jeho severní straně. Travnatý povrch bude nahrazen povrchem mlatovým. Převážná část území bude mít funkci pěší zóny s umožněním dopravní obsluhy,“ uvedl místostarosta Libor Lesák. Celková investice činí 12.600.510,11Kč (včetně DPH) a akci bude provádět litoměřická firma Chládek & Tintěra, a. s.

Jak to bude v centru s dopravou a chodníky?

Práce si celkově vyžádají tři měsíce, během kterých dojde v centru města k redukci dopravy, přičemž i samotní chodci budou muset na přechodnou dobu strpět určitá omezení, byť nikterak zásadní. „Projektant už dopředu vytvořil jednotlivé fáze všech prací tak, aby byl umožněn přístup do všech provozoven, obchodů a úřadů. Po celou dobu realizace tak bude veřejnosti umožněn pohyb přes náměstí,“ uvedl Dušan Osladil, jenž má na starosti stavební dozor na odboru realizace investic a správy majetku. Zároveň však připomíná, že výraznější omezení nastanou zejména v důsledku demolice hotelu Praha, která začne 1. 9. 2016 a bude tímto probíhat souběžně s revitalizací ploch kolem radnice a kostela.

„Protější parkoviště, které je součástí Palackého náměstí, bude po dobu demolice nefunkční, neboť v tomto místě dojde k vystavění ochranného plotu. Uzavřen bude i chodník pro pěší. Naopak parkoviště naproti budově České spořitelny nedozná výraznějších omezení. V důsledku demolice se ale částečně zkomplikuje doprava v Žižkově ulici, přes kterou budou nákladní automobily odvážet sutiny,“ uzavřel Dušan Osladil. Místostarosta Kralup Libor Lesák k dlouho očekávané akci dodává: „Demolici hotelu Praha jsme měli spočítanou na asi pět milionů korun, ale vybraná firma ji provede ani ne za polovinu, což je pro městský rozpočet velmi pozitivní zpráva. Tou další je, že akce bude z devadesáti procent kryta částkou, kterou Město obdrží z dotace od Ministerstva pro místní rozvoj.“ Demoliční práce provede pražská společnost Arimet plus s.r.o. za celkovou cenu 2.210.628,26Kč s DPH.

Další investiční činnosti ve městě

Přestože centrum Kralup vzbuzuje určitě největší mediální pozornost, tak rozhodně za připomenutí stojí i další investiční akce, které byly zahájeny v průběhu srpna. Tou nejviditelnější byla bezesporu rekonstrukce části stávajícího veřejného osvětlení v Mostní ulici, jež byla původně plánována na dva měsíce. „Firma se sama rozhodla, že všechny práce stihne během srpna, a to čistě z toho důvodu, aby město nemuselo být po celou dobu prázdnin rozkopáno. Následně se začneme společně s odborem životního prostředí zabývat terénními úpravami. Finanční prostředky na to byly zvlášť vyčleněny,“ uvedla Marcela Horčičková, vedoucí odboru realizace investic a správy majetku. „V současné době probíhá oprava silnice v ulici Školská v Zeměchách a úplně nová výstavba komunikace je v plném proudu v lokalitě Nad Hostibejkem. Zde jsme se snažili systém prací nastavit tak, aby lidé neměli problém se s dopravními prostředky dostat přímo ke svým domovům. Z toho důvodu je vždy jedna část silnice k dispozici řidičům. Neprůjezdná bude jen v době pokládání asfaltu,“ uzavřela Marcela Horčičková.

Z dalších investičních činností město započalo revitalizaci břehu Zákolanského potoka, jež potrvá do poloviny září. O dva měsíce déle si vyžádá rekonstrukce bytového domu v ulici Vrchlického, kde byly nedávno dokončeny bourací práce a již brzy se zde začne s přímou rekonstrukcí. Ta zahrnuje provedení nových povrchů podlah v bytech, nové keramické obklady, dveře se zárubněmi a částečně i repase omítek vč. nové výmalby. Rekonstrukce také řeší nové vnitřní rozvody TZB (vodovod a kanalizace), vytápění, plyn a elektroinstalaci.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ