Šípková Růženka je stoletá

Školní budova Obecné (národní)školy v Lobečku, č. p. 153, byla vysvěcena 1. října 1916. Pozemek pro její výstavbu byl vhodně zvolen v rovinném terénu, jehož nadmořská výška činí 176,50 m. Hlavní průčelí budovy bylo obráceno k jihozápadní straně, k vltavskému nábřeží. Celková výška budovy činila 11,60 m. Omítka byla pořízena z břízolitu, střecha sedlová a valbová. Původně zde byly čtyři učebny, dvě šatny + příslušenství, dva kabinety a sborovna pro žáky obecné školy. A nejen to, mezi vybavení tehdejší školy patřila i tělocvična, eventuálně přednáškový sál pro 280 osob, balkon pro 100 osob,jeviště a šatny pro herce.

Mateřská škola zahájila v této budově svou činnost 23. ledna 1947. Nejprve v zahradním domku, ve kterém bylo zřízeno jedno oddělení. Vzhledem k nevyhovujícím prostorám tohoto domku se oddělení následně přestěhovalo do sborovny obecné školy. V roce 1950 došlo k rozšíření kapacity mateřské školy, a sice tím, že byla zřízena dvě oddělení po 35 dětech. Dalším velkým mezníkem pro rozvoj mateřského školství bylo datum 1. září 1967, od kdy byla kapacita mateřské školy rozšířena na pět tříd. V této podobě fungovala školka až do let 1991/1992, kdy, za plného provozu, proběhla celková rekonstrukce elektrických rozvodů a osvětlení. Přízemní, původně logopedická třída se sníženým počtem dětí, byla v tomto období přebudována na prostornou šatnu, která tu dříve chyběla. Šatna byla vybavena novým nábytkem, který slouží dodnes.

Ačkoli byl při zahájení školního roku 1992/1993 snížen počet dětí na dvacet dětí na třídu, pro velký zájem rodičů byla se svolením zřizovatele udělena výjimka a počet se zvedl z 20 na 25 dětí na třídu. Zároveň docházelo k postupné renovaci hygienických zařízení tak, aby odpovídala normám pro navýšený počet dětí. Mateřská škola získala mezi místními obyvateli název „Břehy“. 26. listopadu 1998 byla, u příležitosti 30. výročí působení tehdejší školnice paní Růženky Šípkové, pokřtěna za přítomnosti místní kabelové televize na Mateřskou školu „U Šípkové Růženky“. Od dubna do konce června roku 2008 probíhala renovace fasády. Tuto rekonstrukci hradil zřizovatel, Město Kralupy nad Vltavou, který se snažil podle dostupné fotodokumentace vrátit budově zašlou krásu pomocí autentických barev a původní štukové omítky. Jediná secesní budova v Kralupech nad Vltavou si to jistě zasloužila. Mateřskou školou U Šípkové Růženky prošla spousta dětí a pedagogických i nepedagogických pracovníků. Její prioritou vždy bylo, je a bude, aby se zde děti cítily dobře a chodily do školky rády. A nejen do školky, ale i na prostornou a stinnou zahradu, jejíž rekonstrukce proběhla na podzim roku 2015.

Na základě informací Městského muzea a zápisů z kroniky sepsaly Jaroslava Kruntorádová, Jana Veszeleiová aMgr. Pavla Kicková

Autor:KZ