U kostela se našla vzácná mozaiková dlažba

Vrámci akce „Řešení zpevněných ploch v centru města Kralupy nad Vltavou – I. etapa“ (tj. rekonstrukce chodníků a silnic) byly v roce 2015 provedeny sondy v asfaltovém zálivu okolo kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava, které potvrdily přítomnost mozaikové dlažby pod vrstvou živice se štěrkopískovým podsypem. Rozsah dochování původní mozaiky však nebylo možné určit. Sejmutí živičného povrchu a šetrné odstranění podsypu odhalilo zakonzervovanou mozaiku ve větším rozsahu i kvalitě,než se původně očekávalo. Její povrch byl v celé ploše pokleslý, místy s velkými propady, avšak s dochovanou čitelnou strukturou vzoru i pokládky.

Mozaika je tvořena z mramorových kostek různé velikosti, a to od cca 2×2 až 6x6cm, dle potřeb a složitosti vzoru. Na pokládku byly použity mramorové kostky tří barev – růžový slivenecký mramor, mramor žlutý, zřejmě též slivenecký, s větším podílem žlutých jílů a mramor tmavě šedý,pravděpodobně z lomu Kosoř. Stav materiálu se liší dle použitého druhu kamene. Růžový a žlutý mramor je v dobrém stavu, tmavě šedý vykazuje větší poškození, které je zapříčiněno jinou strukturou kamene. Kosořský mramor lístkuje – štěpí se. Očekává se, že použitelnost tohoto materiálu klesne asi o 30%. Vzor není jednolitý ani jednoduchý. V části před hlavním vstupem do kostela byla plocha vyskládána převážně ze žlutého mramoru, ve které je umístěn nápis AVE 1903.(Letopočet je rok pokládky dlažby, stavba kostela byla dokončena v roce 1895). Nároží bylo opatřeno složitější skladbou vzoru s kříži, který byl oddělen pásky s barevnými čtverci. Dále navazoval vzor s draky v rámech na koso, varianta s kříži v křížení,kde je navíc středový čtverec nahrazen drobným křížem ze žlutého mramoru. Vzor v zadní části objektu byl dělen barevnými pásky umístěnými na osu opěrných pilířů, avšak tyto pásky nebyly u každého pilíře. Odhalenou mozaikovou dlažbu zhlédl i odborník z Národního památkového ústavu Praha, PhDr. Ladislav Špaček, autor publikací na téma mozaikových dlažeb pražských chodníků. Jeho hodnocení nalezené dlažby v Kralupech je potěšující, neboť obdobná tříbarevná mozaika se v hlavním městě nedochovala. PhDr. Špaček nám přislíbil odbornou pomoc i přesto, že je již mimo pracovní poměr.

Mozaika byla po řádném zdokumentování a zaměření skutečného umístění jednotlivých částí vzorů vyzvednuta a roztříděna dle barevnosti. Po provedení zemních prací bude provedena opětovná pokládka mozaikové dlažby z původního materiálu. Dlažbu bude třeba doplnit i materiálem novým. Proto bude mozaika před hlavním vstupem vyskládána z původních mramorových kostek, kterými se bude dláždit co možná největší část. Mozaika z nového materiálu bude navazovat v místě opticky odděleném, kde bude doplnění přiznáno. Zachovány budou, a na stávající místo se vrátí, i žulové obrubníky.

Ing. Jana Bendová, památková péče,
MěÚ Kralupy nad Vltavou

Autor:KZ