Václav Gabriel, člen Spolku pro instalaci sochy Josefa Švejka v Kralupech (G4): U nás má každý pocit, že Švejka zná, ale málokdo ho četl

V sobotu 20. 5. 2017 se na Palackého náměstí uskuteční dlouho avizované slavnostní odhalení sochy vojáka Švejka. Součástí akce, jež doposud nemá v naší republice obdoby, bude stylově pojatý program, který začne ve 14 hodin a potrvá až do pozdních večerních hodin. K památnému okamžiku byla pozvána celá řada zajímavých hostů.

Jaké byly prvotní impulsy, které vedly k realizaci samotné sochy? Měli jste od začátku jasnou představu o tom, jak by měla vypadat?

Prvním impulsem byla skutečnost, že je nás několik, kteří máme ke Švejkovi výrazně kladný vztah. Vytvořili jsme skupinu G4. Druhým impulsem pak bylo zjištění, že ve světě je třináct soch Švejka a u nás dosud ani jedna. Vše bylo dílem kolektivním. „Víc lidí má víc rozumu. Ten poradí to, ten ono a pak se dílo podaří.“ Od začátku jsme věděli, že chceme sochu na lavičce, aby se k ní dalo přisednout a třeba se i poradit s Josefem o důležitých životních rozhodnutích. Nejvýrazněji ztvárnil Švejka Rudolf Hrušínský ve slavném dvojfilmu z padesátých let. Chtěli jsme tedy, aby měla naše socha jeho filmovou podobu. Oslovili jsme rodinu Hrušínských a ti k naší velké radosti souhlasili.

Přestože je dílo Jaroslava Haška celosvětově uznáváno a oslavováno, u nás doma příliš z řady nevyčnívá, někdy mám dokonce pocit, že se za to „české švejkovství“ trochu stydíme. Souhlasíte?

Když někdo hovoří o „švejkování“, vždycky si říkám, že tento termín si asi žije svým životem, protože Švejk v románu nikde „nešvejkuje“ v tom smyslu, jak tento termín chápeme dnes. Haškův román je významné světové protiválečné a protibyrokratické dílo. Obyčejnému člověku je v nesmyslné válce (každá válka je nesmyslná) a při zlovůli mocných dovoleno vše. Někteří lidé jsou Švejkem uraženi pro domnělé opovrhování válečnými hrdiny a válečnými padlými. Rozhodně tomu tak není. Dobrý voják Švejk patří mezi nejznámější literární hrdiny v Čechách. U nás má každý pocit, že Švejka zná, každý ví, zda se mu líbí či nelíbí, každý dokáže vyprávět nějakou historku, ale málokdo ho četl. Všem bych doporučil si knihu přečíst. Je obsahově rozsáhlejší než film. Není to kniha jednoduchá. Doporučuji číst co nejpomaleji, třeba jen několik stránek denně. Klidně si na Švejka rezervujte celý rok. Přečtení na jeden zátah „za víkend“, to prostě nefunguje.

Budou mezi hosty slavnostního odhalení sochy nějaké významné osobnosti?

Socha Švejka bude instalována za peníze z veřejné sbírky, kdy tisíce lidí přispěly různými částkami. Tito přispěvatelé jsou těmi pozvanými významnými osobnostmi. Nikdo důležitější není. Samozřejmě je ale pozvána celá řada vzácných hostů. Účast potvrdili potomci Jaroslava Haška a Rudolfa Hrušínského, dorazí i mnoho švejkologů z celého světa.

Socha v Kralupech bude, idea vašeho spolku se brzy naplní, co bude dál? Máte v záloze nějaký další soubor odkazů, dle kterého by váš příběh mohl pokračovat?

Náš příběh pokračuje již nyní. Odhalení sochy jsme se rozhodli zpestřit projektem s názvem „Čteme Švejka – Celý svět čte Švejka“. Rozhodli jsme se toto dílo načíst na zvukový záznam. Román již načetla řada věhlasných umělců, Janem Werichem počínaje a Oldřichem Kaiserem konče. A teď ji načteme společně i my. Knihu jsme rozdělili na 869 stran a každý zájemce přečte jednu z nich (869 stran – 869 lidí). Zúčastnit se může každý, kdo má k románu Jaroslava Haška kladný vztah – pište na e-mail: lekkralupy@seznam.cz

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ