Přírodovědný výjezd Dvořákova gymnázia

KRALUPY n. Vlt. – V pondělí ráno se studenti Dvořákova gymnázia v Kralupech nad Vltavou tříd 7.G, 6.G, 3.A a 2.A sešli před školou a vyrazili do Poslova Mlýna na přírodovědný výjezd. Po příjezdu jsme se, klasicky, všichni ubytovali a následoval první sraz, kde jsme se dozvěděli, jak budou následující dny probíhat.

Všichni jsme během pondělního odpoledne, úterního dopoledne a části odpoledne absolvovali celkem osm vyučovacích hodin z fyziky, chemie, biologie a informatiky. Hodiny ovšem nebyly klasické, někdy jsme byli venku, ale především jsme si všechno zkoušeli a seznamovali se v praxi s věcmi, které se učíme ve škole. Pracovali jsme jednotlivě, nebo ve skupinkách, a každý měl svůj vlastní úkol, který individuálně řešil.

Odpoledne se někteří vydali na výlet do Doks, na Bezděz, nebo zůstali v areálu a sportovali. Každý večer probíhaly také večerní zprávy, kde vždy poloviny dvou vybraných tříd zrekapitulovaly a zhodnotily uplynulý den. V úterý po zprávách jsme se rozdělili mezi devět projektů, na kterých jsme chtěli pracovat v průběhu dalších dnů.

Dvorakovo gymnazuim foto

Vybrat jsme si mohli z fyziky – výroba horkovzdušného balónu, výroba raket, nebo výroba panoramatického fotoaparátu, chemie – rozbor vody pomocí čidel, izolace a dělení rostlinných barviv a DNA, biologie – mikroskopování v akci, poznávání okolních lesů a krajiny a informatiky – konstrukce a programování Lego-robota. Posledním projektem byla média, která měla za úkol celý výjezd zvěčnit.

I ve volném čase jsme měli stále co dělat. Beach volejbalová hřiště i ping-pongové stoly byly lákadlem. Největší úspěch u nás ale sklidila velká trampolína, která byla téměř v kuse obsazena.

Čtvrteční odpoledne se neslo ve znamení dokončování všech prací a vypracovávání prezentací, které daný projekt budou reprezentovat. V naší „redakci“ jsme právě ve čtvrtek měli nejvíce práce, abychom vše stihli včas vytisknout, publikovat a nahrát. V pátek dopoledne se prezentovaly všechny projekty a zhlédli jsme video, které připravila část mediální skupiny.

S jistotou mohu říci, že si každý z celého výjezdu něco odnesl. Ať už to byly poznatky o tom, jak vyrobit fotoaparát, izolovat DNA, programovat Lego-robota, nebo jak dělat časopis. Myslím si, že jsme si výuku, projekty, výlety i volný čas všichni užili.

V rámci projektu média vznikly i webové stránky: https://sites.google.com/a/dgkralupy.eu/prirod/

Přírodovědný výjezd byl součástí projektu e-VIK (výuka, individualizace, koučink) CZ1.07/1.1.32/02.0132 v rámci OPVK financovaný ESF a rozpočtem ČR.

AUTOR: Kateřina Horová

Autor:admin