Výstavba dopravního obchvatu města je v řešení

Obchvat Kralup a několika dalších obcí v našem regionu je součástí projektu Stavba II/240 a II/101, přeložka silnic v úseku D7–D8, tedy v podstatě propojení dálnic D7 aD8. Vláda odsouhlasila, aby přípravu a realizaci stavby zajišťoval Středočeský kraj a financoval ji Státní fond dopravní infrastruktury.

Projekt je rozdělen do tří etap: I. etapa R7 MÚK (mimoúrovňová křižovatka) – obchvat Kralup nad Vltavou; II. etapa obchvat Kralup nad Vltavou; III. etapa obchvat Kralup nad Vltavou – D8 MÚK Dolany. Vybudováním nové spojovací silnice mezi D7 a D8 dojde k odlehčení centrální obytné části průjezdních úseků dotčených obcí od tranzitní dopravy. Dopravní situaci v  Kralupech nad Vltavou lze vyřešit pouze výstavbou obchvatu města včetně nového mostu přes Vltavu u Chvatěrub. Celá stavba má být zahájena v září 2020 a dokončena v prosinci 2023. Odhadované investiční náklady na I. etapu jsou zhruba 1,98 miliardy korun, na II. etapu 2,12 miliardy korun a na III. etapu přes 600 milionů korun.

Středočeský radní pro oblast dopravy František Petrtýl k tomu dodává: „I. a III. etapa – v současné době probíhá příprava procesu EIA. V květnu bude dokončena dokumentace hodnocení vlivu stavby na životní prostředí. Následně bude dokumentace předána na odbor životního prostředí KÚ Středočeského kraje k zahájení procesu EIA (veřejnoprávní projednání, posudky apod.). II. etapa (obchvat Kralup) – v květnu 2017 bude dokončen koncept dokumentace pro stavební povolení. Posléze budou vyhotoveny znalecké posudky a zahájen proces majetkoprávní přípravy (výkupy pozemků apod.). Majetkové vypořádání by měla schvalovat Rada Středočeského kraje a zastupitelstvo, nejpozději odhaduji do října letošního roku.“

Výkup pozemků se týká všech katastrálních území, dotčených stavbou II. etapy přeložky D7-D8 (obchvat Kralup nad Vltavou), jelikož majetkoprávní přípravu obchvatu je možné zahájit až po vypracování dokumentace v projektovém stupni pro stavební povolení a odsouhlasení geometrických plánů katastrálním úřadem.

Radka Holeštová

Autor:KZ