Vodáci na zimu odložili pádla

KRALUPY n. Vlt. – Ranní mlhy a kratší dny přicházejícího podzimu znamenají pro vodáky na čas odložit pádla a zhodnotit právě uplynulou sezónu. A jak se vydařila těm kralupským? Vcelku obstojně, a to pro dva z nich začala v tempu kvapíku ještě dříve než obvykle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Už v závěru dubna se totiž Anna Koblencová a Pavel Šupolík utkali o mety nejvyšší na mistrovství světa juniorů a výběrů do 23 let u protinožců, na trati stavěné pro olympiádu v Sydney. A když se řekne “ty nejvyšší”, tak je myšleno ty opravdu nejvyšší. Andula získala v individuálním závodě bronz a byla členkou obou vítězných týmů (juniorů i do 23 let). Pavel po nadějné kvalifikaci (5. místo) bohužel zariskoval víc, než bylo zdrávo a nepřešel přes semifinále, ale ani on nenašel s kolegy z juniorského družstva přemožitele v týmovém závodě. Jako juniorská jednička potom doplnil své starší kolegy v kategorii do 23 let a společně skončili čtvrtí (o jedinou desetinu vteřiny).

Zmiňovaná dvojice dělala radost svému trenérovi Pavlu Prellovi i v českých soutěžích, Pavel se stal juniorským mistrem republiky ve starším dorostu, Andula byla stříbrná na singlkanoi, bronzová na kajaku a společně s Pavlem Šupolíkem, doplněni navíc o Honzu Bártu, i bronzoví v týmové soutěži kajakářů. Radosti a smutky mistrovských soutěží nově okouší i další adepti, již zmiňovaný Honza Bárta zakončil svůj sezónní vzestup těsně pod stupni vítězů, na republikovém mistrovství žáků skončil čtvrtý.

Opačné pocity mělo trio Žatecká, Machutová, Nováková, které na stejném závodě porazilo v týmové soutěži své soupeřky a získalo zlaté medaile.

Ostatní víceméně potvrdili svou výkonnost a pět lodí bude i nadále reprezentovat kralupský oddíl v nejvyšší české soutěži ve vodním slalomu, Českém poháru, určené pro 20 – 40 nejlepších lodí (podle kategorie) na domácí scéně.

O poznání čilejší pohyb nastal i mezi nejmladšími, po výpadku způsobeném loňskou povodní a tedy poněkud jinými prioritami v oddíle se jich začíná čím dál více účastnit závodů. Letos jich zasáhlo do zápolení na vodě celkem deset, přičemž čtyři z nich (Jakub a Matěj Zemanovi, Denisa Nováková a Iva Machutová) už dokázali pravidelně bodovat a získali výkonnostní třídu. Na trénincích pod vedením zkušené dvojice Jindřich Novák a Zdeněk Machuta, podpořené podle potřeb dalšími členy oddílu, se jich schází ještě o několik více, takže je předpoklad, že příští rok zasáhnou do závodů v ještě hojnějším počtu.

Pro ilustraci – na letním soustředění, konaném už tradičně počátkem prázdnin na domácí trati, se sešlo a alespoň část týdne absolvovalo patnáct malých kajakářů ve věku od sedmi do čtrnácti let.

Do zimní přípravy tak vstupují kralupští vodáci celkem optimisticky a s cílem využít všech možností, které si dlouhodobou prací s mládeží otevřeli. Ta první v sezóně 2015 bude opět velmi brzy, v dubnu, kdy se Pavel Šupolík a Anna Koblencová představí na mistrovství světa juniorů a do 23 let, tentokrát v Brazílii.

AUTOR: Milan Johanides

FOTO: Froněk J., Anička Koblencová a Pavel Šupolík.

Autor:admin