Úpravy rybníků v Zeměchách se neobešly bez komplikací

V druhé polovině srpna začaly práce na projektu „Úpravy vodního díla v Zeměchách“, jehož předmětem je vytvoření protipovodňových opatření, a to prostřednictvím bezpečnostních přelivů u dvou ze tří zeměšských rybníků.

Akce, na kterou město získalo dotaci ze Středočeského povodňového fondu (celková částka 1.331.391 Kč byla pokryta z 80 %), měla být hotova v polovině měsíce října, avšak v průběhu realizace došlo k nečekaným komplikacím. „V rámci realizace byl při provádění prací na bezpečnostním přelivu u prvního rybníka zjištěn průsak stávající hráze mezi rybníkem a Knovízským potokem. Z důvodu vážnosti situace byly práce v této části stavby přerušeny, a zároveň bylo nutné stanovit opatření k vyřešení vzniklého problému,“ uvedla Marcela Horčičková, vedoucí odboru realizace investic. „Projektant následně navrhl technické zajištění hráze formou odtěžení stávajícího materiálu v místě průsaku. Pomoci by k tomu měl vhodnější materiál, který bude hutněn po vrstvách, “ dodává Marcela Horčičková.

Hráz by tak měla být kompletně dokončena do konce listopadu 2017, přičemž samotná nutnost zásahu byla neodkladná. „Vzniklou situaci jsme museli okamžitě řešit. Jakékoliv prosakování hráze se postupem času zvětšuje a následně by dokonce mohlo dojít k protržení rybníka,“ vysvětlil místostarosta Marek Czechmann závěr z jednání rady města, jež navržený postup
schválila.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ