Stanislava Žižková, vedoucí Lékárny Lobeček: Vynakládáme maximální úsilí, abychom byli lékárna s kvalitními léky, ale za velmi dobré ceny

Lékárna Lobeček je zdravotnické zařízení, jejímž jednatelem a provozovatelem je Mgr. Stanislava Vyhnánková. Provoz Lékárny Lobeček byl zahájen 4. října 2010, od 13. listopadu 2017 sídlí ve zcela nové budově v ulici Dr. E. Beneše 827. Cílem lékárny je poskytovat léky a volně prodejný sortiment za dobré ceny a zároveň pacientům a klientům poskytovat odborné informace a nadstandardní lékárenské služby.

Dobrý den, vítejte u nás v redakci, paní magistro, jak se Vám daří?

Dobrý den, děkuji za pozvání. Když si vzpomenu na našeho rok a půl starého Honzíka, musím říct, že dobře. K tomu jsme 13. listopadu 2017 otevřeli Lékárnu Lobeček v nových prostorech na adrese Dr. E. Beneše 827 (hned vedle polikliniky v Lobečku, pozn. red.) a od té doby jsme se v lékárně nezastavili. Nová lékárna se nachází přibližně 50 metrů od té původní.

Jak to všechno zvládáte?

Jako máma mám jasno, dítě je pro mě vždycky na prvním místě. Ale lékárna je vlastně takové druhé dítě (smích). Bez rodiny bych to nikdy nezvládla, hlavně díky mojí mamince, která mi se vším pomáhá, se stíhám věnovat i práci. Bez ní bychom novou lékárnu snad ani nepostavili. Strašně moc jí musím poděkovat. Ale i tak jsme všichni v jednom kole.

To k vám do nové lékárny chodí o tolik více lidí než do té staré?

Návštěvnost se trochu zvýšila, ale jedná se o kompletně novou lékárnu. Uložení léků a veškerého sortimentu je úplně jiné než ve staré lékárně. Někdy trochu hledáme, ale pokaždé najdeme (smích).

Jak se zrodil nápad postavit novou lékárnu?

Starou lékárnu jsme začali provozovat v roce 2010. Lékárna byla postavena v devadesátých letech minulého století, avšak provozně nebyla příliš přátelská. Jednalo se o dřevostavbu. V létě bylo v lékárně teplo, v zimě zima. Z tohoto důvodu jsme museli platit velké částky za energie, abychom po celý rok udrželi v lékárně příjemnou teplotu. Oficína také nebyla podle našich představ.

Oficína?

Ano. Oficína je odborný název pro tu část lékárny, kterou lidé znají a kam si chodí pro léky. Probíhá zde i konzultační činnost. Oficína ve staré lékárně byla prostorově malá, nebyla v ní dobrá akustika a už také něco pamatovala. Vystavení volně prodejného sortimentu bylo omezené. Vstup do oficíny byl úzký, pro maminky s kočárky či osoby pohybově hendikepované velice komplikovaný.

A jak vypadá oficína ve vaší nové lékárně?

Úplně jinak. Oficína je větší a obecně působí velice vzdušným dojmem. Akustika místnosti je tak úplně jiná než ve staré lékárně, kde konzultační činnost jednotlivých lékárníků splývala v jeden velký hluk. Vstup do oficíny je naprosto bezbariérový. Hlavní vchodové dveře jsou neustále otevřené a dostatečně široké. Dále do oficíny vedou už jen automatické dveře s širokým průchodem. Maminky s kočárky a pohybově hendikepovaní jsou u nás vítáni. Volně prodejný sortiment je v nezasklených vitrínách, aby k němu naši klienti měli volný přístup. Novinkou je i konzultační místnost přístupná přímo z oficíny. V této místnosti v absolutním soukromí naši lékárníci řeší diskrétní témata, vyžaduje-li si to situace. V neposlední řadě bych ráda zmínila i naše nové táry. Víte, co je to tára?

Tára? Souvisí to s vážením?

Ano, dříve opravdu lékárníci přímo před pacientem vážili léčivé látky. To probíhalo na táře, masivním stole, řekněme. Dnes přes táru vydáváme léky a prodáváme volně prodejný sortiment. Ve staré lékárně jsme měli táru uzavřenou a tvořila jakousi bariéru mezi pacientem a lékárníkem. V nové lékárně už tomu tak není. Tára je členěná, a tak máme blíže ke každému, kdo k nám do lékárny zavítá.

Děkuji, paní magistro, za Váš vyčerpávající popis nové lékárny. Nedá mi ale se nezeptat, jak to bude s cenami. Zůstanou stejné?

Určitě. Nízké ceny zachováme i nadále. Věnujeme velké úsilí tomu, abychom od našich renomovaných dodavatelů nakupovali za co možná nejnižší cenu, kterou pak dále promítáme do koncové ceny pro naše pacienty. Vynakládáme maximální úsilí, abychom byli lékárna s kvalitními léky, ale za velmi dobré ceny.

Jak probíhala samotná stavba?

Velice hladce. Děkujeme městu Kralupy nad Vltavou, že nám vyšlo vstříc a pozemek pod novou lékárnou za tržní cenu prodalo. Přístup zástupců města Kralupy nad Vltavou byl velice vstřícný a transparentní. Samotná stavba už probíhala velice dobře. Zvolili jsme jistotu – pana Kratochvíla (Makra, spol. s r.o.). Stavbyvedoucí, syn pana majitele Martin, nám ve všem vyšel vstříc. Dům je postaven velice kvalitně a troufám si tvrdit, že i za rozumnou cenu. Chtěli jsme firmu z Kralup a neudělali chybu.

Takže nelitujete Vašeho rozhodnutí provozovat vlastní lékárnu? A proč jste se tak rozhodla?

Rozhodně nelituji. Máme skvělý tým odborníků a na odbornosti nám velice záleží. Všichni jsme absolventi Farmaceutické fakulty, a tak naši pacienti přichází do kontaktu vždy jen s vysokoškolsky vzdělaným lékárníkem. Již od mládí jsem snila o tom, že budu jednou provozovat vlastní lékárnu. Nu, a když se ta možnost před sedmi lety naskytla, byla to jasná volba. Kralupy nad Vltavou a místní obyvatele mám ráda. Je to mé rodné město a jsem vděčná za to, že zde mohu místním lidem pomáhat jako lékárník.

Na závěr bych se Vás, paní magistro, ráda zeptala, jaká je aktuální situace s lékárnami v Čechách?

Lékárenství se za poslední dobu značně změnilo a asi ještě změní. Pozorně sledujeme jednotlivé trendy. Dobré ceny máme také díky spolupráci mezi lékárníky, kterým jde o lékárenství a o službu lidem. Jsme členy sítě nezávislých lékáren, které vyznávají podobné hodnoty – kvalitu a osobní přístup. Díky společným nákupům sdružených, ale nezávislých lékáren, k tomu přidáváme ale i nízkou cenu.

Děkuji, paní magistro, za Váš čas. Jsem ráda, že jsem se dověděla tolik zajímavého ze zákulisí lékárny. Přeji Vám a celému kolektivu lékárny vše dobré.

Já děkuji za příjemný rozhovor. Přeji Vám, všem spoluobčanům a našim milým klientům hlavně hodně zdraví.

Radka Holeštová

Autor:KZ