Jiří Polák, vedoucí odboru výstavby a územního plánování MěÚ: Struktura města je daná a je v podstatě nemožné ji nějakým zásadním způsobem změnit

Mezi základní druhy činností odboru výstavby a územního plánování patří činnost na úseku stavebního řádu, územního plánování, vyvlastňování a další činnosti dle stavebního zákona. Zejména jde o posuzování staveb v režimu umístění, ohlášení či stavebního řízení. Současně je prováděno kolaudační řízení a užívání staveb včetně kontrolních prohlídek, dále všechny úkony spojené s odstraněním staveb.

Jaké další činnosti váš odbor zastává?

Naše agenda obsahuje i další související činnosti, například propojení s katastrem nemovitostí – systémem RUIAN, kde zadáváme data potřebná k zápisu staveb do katastru. Na úseku územního plánování pořizujeme územní plány a územně plánovací podklady pro město a ostatní obce ve správním obvodu. Rovněž pořizujeme a aktualizujeme veškeré analytické podklady.

Je tímto dvojím způsobem rozdělena i práce jednotlivých úředníků?

Ano. Na územním plánování pracují dva referenti, stavební částí se zabývá referentů sedm, a to včetně mě samotného. Agenda je vždy rozdělena mezi referenty podle jednotlivých katastrů obcí. Dále máme dvě administrativní pracovnice, které vybavují veškerou administrativu odboru, pracují v systému RUIAN a zajišťují statistická data pro statistický úřad.

V čem myslíte, že je váš odbor nejvíce specifický?

Je specifický v jeho šíři. K běžné činnosti odboru, která byla už výše popsána, patří ještě mnoho dalších úkonů. Jde například o konzultace se stavebníky a projektanty, vysvětlování regulativů územních plánů, pomoc při napravování vad v zápisu staveb do katastru nemovitostí, zodpovídání telefonických a e-mailových dotazů, provádění stavebního dohledu a řešení stížností a podnětů především sousedských sporů v rámci správního řízení. Musíme čelit kritice v médiích a nátlaku investorů, kterým v rámci zákona nemohlo být vyhověno. Dále se musíme potýkat se složitou a stále se měnící legislativou – stavební zákon č. 183/2006 Sb., do dnešní doby doznal 22 změn a od ledna 2018 vejde v účinnost další novela stavebního zákona. Z výše uvedeného je zřejmé, že práce stavebního úředníka je vysoce náročná a specifická. Jsou v Kralupech nyní k dispozici volné plochy, na kterých v budoucnu vznikne zástavba rodinných domů? Předně je nutné říci, že plochy určené k zástavbě jsou dány územním plánem města, které schvaluje zastupitelstvo. Nicméně největší lokalita se nabízí momentálně v Minicích, kde by měla vzniknout jedna z největších rozvojových ploch v Kralupech. Podle mého odhadu by mohla pojmout až 150 rodinných domů. Další rozvojové plochy jsou ale také v Zeměchách a Mikovicích.

Domníváte se, že se v budoucnu území Kralup ještě šířeji rozroste?

Je to samozřejmě možné. Hodně bude záležet na tom, jaké záměry bude mít vedení města. Současný územní plán má rezervy na plochy pro zástavbu a je tedy na zastupitelstvu, zdali se půjde cestou zhušťování zástavby, nebo jestli bude prioritní spíše výstavba okrajových satelitů. S tou druhou alternativou ovšem souvisí i tzv. občanská vybavenost (výstavba komunikací, kapacita navýšení školek a škol atd.). Myslím, že až samotná budoucnost nám ukáže, jaká z těchto variant je pro Kralupy nejvýhodnější.

Jaké faktory je třeba brát v potaz při územním plánování?

Je to hodně komplikované. Při územním plánování musí být osloveny všechny dotčené orgány, vlastníci či správci inženýrských sítí. Podle jejich vyjádření se pak pracuje s limity a regulativy pro dané území.

Existují v oblasti územního plánování nějaké nové trendy? Jak si v tomto ohledu stojí právě Česká republika?

Těžká otázka. Osobně se domnívám, že právě v tomto jsme jako Česká republika spíše pozadu. U nás se totiž stále ještě nedbá na pospolitost nové výstavby s tou stávající. Developeři se v mnoha případech snaží z pozemků vytěžit úplné maximum a zabývání se nějakou architektonickou vzdušností, to si myslím, že k nám ještě nepřišlo. Pár architektů se o to sice pokusilo, ale jejich snaha vždy narazila na finance, požadavky měst a námitky sousedů. Co se týče Kralup, tak tady je to o to složitější, neboť struktura města je jednoduše daná a je v podstatě nemožné ji nějakým zásadním způsobem změnit.

Stojí před vaším odborem v dohledné době nějaká stěžejní výzva?

Z hlediska územního plánování a stavebního zákona se jedná o dvě velké akce, když tedy budu hovořit přímo o Kralupech. Zde máme prostor za nádražím a aktuálně připravovanou studii. Druhým projektem bude nejspíš studie pro největší rozvojovou plochu v Minicích, kde vznikne velký satelit. Co se týče obcí v našem ORP, tak největším problémem jsou momentálně průmyslové zóny v blízkosti dálnice a všechny stavby kolem dálničního exitu Úžice

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ