Jaroslav Zdich, tajemník MěÚ: Veřejná správa je jedno „velké právní prostředí“

Na začátku roku 2018 došlo ke změně na pozici tajemníka MěÚ Kralupy nad Vltavou. Mgr. Petra Urbanová nastoupila na mateřskou dovolenou a ve funkci ji nahradil Ing. Jaroslav Zdich, který se tak na tuto pozici vrátil po třech letech.

Pane tajemníku, jaké jsou Vaše pocity spojené s návratem do funkce?

Cítím se velmi dobře, protože je zde kolektiv lidí, který dobře znám. Kolegové mě zpět velmi vřele přijali, čímž mi vlastně dosti usnadnili návrat do známého prostředí a do všech povinností, které z funkce tajemníka vyplývají. Zároveň jsem rád, že mohu pomoci v době, kdy paní tajemnice Urbanová odešla na rodičovskou dovolenou. Myslím si, že mou velkou výhodou je to, že většinu pracovníků úřadu znám již z mého předchozího působení.

Už jste stačil zaznamenat, kterak se funkce tajemníka změnila od doby, kdy jste ji naposledy sám zastával?

Domnívám se, že funkce tajemníka se nikterak zásadně nezměnila. Veřejná správa je jedno „velké právní prostředí“, ve kterém se pohybujeme, takže je třeba na to takto pohlížet. Čili funkce jako taková se nezměnila, ale změnila se spousta zákonů, vyhlášek a nařízení.

Jaké nejzásadnější úkoly Vás v průběhu tohoto roku čekají?

V prvé řadě je to GDPR, což je nařízení EU k ochraně osobních dat. Paní Urbanová a další pracovníci na všech úkolech z toho vyplývajících dlouhodobě pracovali, takže si myslím, že do května, kdy toto nařízení začne platit, se nám vše podaří zasadit do podoby, která bude vyhovující pro případný kontrolní orgán. Další důležitou změnou je novela stavebního zákona, jež s sebou nese také několik výraznějších změn. Vneposlední řadě nás čekají úkoly napříč jednotlivými odbory, přičemž závazné je pro nás především uspokojování potřeb našich občanů.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ