Rozkvetou další ulice ve městě

V loňském roce byly podél komunikace Mostní provedeny výsadby směsí okrasných cibulovin. Jejich vykvetení bylo, milí občané, následně kvitováno řadou vašich dopisů a telefonických poděkování odboru životního prostředí i vedení města. Za vaši zpětnou reakci tímto velmi děkuji. V roce 2016 bylo neméně pozitivně hodnoceno osázení kruhových objezdů. Když připočítám dokončení rozsáhlého přírodního parku na Strachově, myslím, že se nám v tomto směru v posledních letech daří. Je to samozřejmě podmíněno tím, že z rozpočtu města přichází do zeleně nemalé finance. Nelze však vše financovat z rozpočtu, ale projekty se daří realizovat i z dotací. Proto není zásluha pouze na realizátorovi, kterým je odbor životního prostředí, ale i oddělení rozvoje města, které dokáže zvládnout veškerou administrativu tak, aby se dotace objevily právě v Kralupech.

V tomto trendu bychom rádi pokračovali a pevně věříme, že se nám povedou i další akce. S některými významnými projekty pro rok 2018 bych vás rád seznámil. Další ulice, které se rozjaří výsadbou cibulovin, jsou na Cukrovaru. V trávnících proti bazénu bude postupně nakvétat směsice mj. narcisů, tulipánů a modřenců. K zapravení obdobných cibulovin do trávníků došlo rovněž v trávnících od školy praktické směrem k mostu. Co by ale měla být nejvýznamnější „květinová“ změna, bude osázení lávky pro pěší. Na zábradlí budou upevněny závěsné nádoby, v nichž budou vysázeny pnoucí a visací letničky. Setkal jsem se sice s mnoha názory, že je to hezká myšlenka, ale že jde o příležitost pro vandaly právě toto ničit. Osobně jsem přesvědčen, že naše společnost už je natolik vyspělá, že rostliny budou obdivovány a ne likvidovány. A aby se tomu přeci jen předešlo, budou na lávce instalovány fotopasti a případný myslitel bude potrestán takovou pokutou, která mu pomůže sesumírovat jeho další nápady trochu jinak.

V měsíci únoru podá město žádost o dotaci na zřízení nového parku na Cukrovaru. Jedná se o plochu, kde bylo dříve víceúčelové sportovní hřiště, které bylo pro technickou nezpůsobilost zlikvidováno. Bude zde provedena výsadba nových stromů, vzniknout by měly záhony letniček i trvalek. Park bude průchozí po mlatových cestách, které budou vybudovány přibližně v místech, kde jsou nyní vyšlapány cesty „divoce“. A protože se jedná o lokalitu přilehlou k penzionům pro důchodce, přibudou zde rovněž nové lavičky a odpočinkové zóny. Vstup do parku by měla lemovat řada lip. Každou z nich zasadí jedno z partnerských měst u příležitosti stého výročí založení našeho státu. Proto ponese toto místo příznačný název „Park přátelství“. Na závěr nezbývá, než vytvořit přání, co podmiňuje zdárnou realizaci výše popsaného: Co nejvyšší možnost příjmu dotací do zeleně, co nejmenší vandalismus a setrvalou rozpočtovou přízeň.

Jan Kobera, vedoucí odboru životního prostředí

Autor:KZ