Design a konstruování

Design a konstruování

V letošním školním roce se v naší škole vyučuje nový předmět. Žáci 8. ročníku se seznamují s designem. Nový předmět se v rámci pracovního vyučování jmenuje „design a konstruování“.
Co je vlastně design? Design [dyzajn]) znamená návrh a může označovat jak činnost návrháře, tak výsledný produkt jeho činnosti. To říká literatura. Ale jak s tím seznámit děti?

Samy si vyhledávají designéry a jejich výrobky a návrhy. Sestavují objekty ze stavebnic podle návodu a plánu. A co bylo pro žáky obrovským zážitkem? V říjnu navštívily Designblok v Praze. Designblok je každoroční přehlídka světového a českého designu. Naše děti, podle informace pořadatelů, byly na výstavě asi nejmladší školou a sklidily obrovskou pochvalu. Protože předem některé výrobky znaly, nadšeně se zajímaly o další práce.

Půlroční projekt a vlastně závěrečná práce, je vlastní návrh svojí vily snů. Musely si nakreslit „projekt“ a nyní se snaží svůj návrh realizovat. Vznikne 12 projektů, které si budete moci ve škole prohlédnout. Když tento předmět vznikal, nikdo netušil, jaký bude mít úspěch.

Bc. Eva Čermáková

foto:

Autor:admin