Vojtěch Pohl, druhý místostarosta Kralup nad Vltavou: Věřím, že se nám podařilo vytvořit dostatečnou alternativu vůči ostatním stranám

V říjnových komunálních volbách kandidovalo nové politické uskupení Kralupy Nová VLna. Toto sdružení získalo důvěru voličů a s celkově 18,8 % hlasů obsadilo v Kralupech třetí místo. To vyneslo čtyři mandáty v zastupitelstvu města a logicky i post místostarosty.

Zkuste ve zkratce popsat, kterak se za poslední týdny změnil Váš život? Čím si nejvíce vysvětlujete úspěch Vašeho hnutí ve volbách?

Můj život se v poslední době změnil výrazně, zejména z hlediska organizace času. V současné chvíli musely jít některé mé záliby stranou, přesto mi nezbývá mnoho volného času. Za základ úspěchu ve volbách považuji to, že jsme naše uskupení začali v užším týmu formovat s dostatečným předstihem a oslovili jsme zajímavé a pracovité kandidáty. Zároveň se nám podařilo vést kvalitní a dobře zacílenou propagaci, na které se podílela výrazná většina našich členů.

Je nějaká věc, která Vás s ohledem na fungování městského úřadu vysloveně překvapila?

Na kralupském úřadu jsem se pravidelně pohyboval i v uplynulém volebním období jako člen kontrolního výboru a předseda ekologické komise, kde jsem se se základem fungování postupně seznámil. Nenapadá mne momentálně žádná věc, která by mě
nějak zásadně překvapila.

Jaké kompetence a úkoly nyní spadají pod Vaše portfolio?

Pokud nebudu zmiňovat úkoly, které plynou ze zákona o obcích, tak do mého portfolia spadá životní prostředí, správa majetku a bytová problematika. Mám na starosti příspěvkové organizace, obchodní společnost a organizační složky v oblasti provozních potřeb. Dále jsem gestorem Kralupské sportovní, spol. s r.o., Městského bytového podniku, Sociálních služeb, KaSSu a Městské knihovny.

Berete Novou VLnu jako dostatečnou alternativu vůči ostatním politickým uskupením? V čem jste například odlišní od ostatních zavedených stran?

Můj názor je takový, že v komunálních volbách a konkrétně ve městech o velikosti Kralup není od věci, aby alternativní uskupení jako je Kralupy Nová VLna vznikala. V těchto obcích stále vnímám, že převažuje povědomí o volených kandidátech oproti volbě politických subjektů jako celku. Zásadní rozdíl je, že jsme měli odlišnou výchozí pozici oproti zavedeným stranám v tom smyslu, že jsme založili úplně nový subjekt, který není spojen s žádnou velkou stranou, a v podstatě jsme naše uskupení a jeho značku tvořili od naprostého začátku. V tomto ohledu pevně věřím, že se nám podařilo vytvořit dostatečnou alternativu vůči ostatním stranám.

Kralupy Nová VLna nepatří do skupiny tradičních politických stran. Je podle Vás určitá kategorizace potřebná i v rámci komunální politiky?

Jak jsem popsal v předchozí odpovědi, myslím, že komunální úroveň v místních podmínkách je převážně o jednotlivcích. Ani v rámci Nové VLny jsme na toto téma nikdy nediskutovali, protože na této úrovni je nejpodstatnější, aby volební strany měly vůli pozitivně pracovat pro naše město.

Vaše hnutí klade ve svém předvolebním programu důraz na podporu sportu. Jak si Vy osobně představujete ideální stav tohoto odvětví ve městě? Pokládáte současný systém přerozdělování finančních prostředků sportovním oddílům za vyhovující?

Obecně klademe důraz především na aktivity ve městě. Jsem rád, že sportovní kluby se rozrůstají a je zde velké spektrum sportovních možností. Aktuální stav tedy není z mého pohledu špatný, ale rádi bychom jej nadále podpořili vznikem nových sportovišť, kvalitní údržbou těch stávajících. Přerozdělování finančních prostředků je velice komplikovaná otázka, neboť v této problematice porovnáváme nesrovnatelné. Každý sport má svá specifika, finanční a energetické náročnosti, různorodá sportoviště, a proto je velmi složité nastavit spravedlivý systém, aby byly spokojeny všechny oddíly. Z mého pohledu udělala bývalá sportovní komise velký kus práce, ale na systému přerozdělování je třeba pracovat a stále jej aktualizovat dle aktuálních potřeb. V tomto ohledu jsem rád, že členové Nové VLny, kteří jsou nestranní vůči oddílům a zároveň sportovnímu odvětví rozumí, mají zájem o členství v nové komisi.

Ve volebním programu máte dokonce uvedeno, že byste rádi realizovali výstavbu nové sportovní haly. Je tento záměr v současné
době prosaditelný?

Výstavba sportovní haly je prakticky jediný velký investiční záměr našeho programu. V současnosti je v Kralupech jediná velká hala V Luhu, která je kapacitně vyčerpána a svými rozměry je na hranici pravidel některých sportů. Záměr výstavby je potřeba pečlivě připravit, aby nová hala mohla sloužit pro hodiny tělesné výchovy a zároveň, aby byla víceúčelová a pojala širší spektrum sportovních oddílů a aktivit, pak tento záměr bude smysluplný. Prosazení této vize je třeba prodiskutovat s koaličními partnery a to považuji za zásadní krok.

S jakými plány vstupujete do nového roku? Zkuste prozradit něco málo z Vašich krátkodobých cílů.

Mé krátkodobé cíle jednoduše vycházejí z koaliční dohody. Mezi první cíle patří revize a ustanovení komisí města. Výběr investičních akcí pro nadcházející období podle aktuálních priorit a potřeb. Zaměření se na chod a efektivitu příspěvkových organizací, organizačních složek a obchodní společnosti. Tyto záměry bych rád realizoval tak, aby byly postupně naplňovány body volebního programu Nové VLny.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ