Michaela Góralczyková, závodnice v kickboxu: Můj cíl je nebýt druhá, ale první

MÍŠA GÓRALCZYKOVÁ je milá, skromná a obětavá dívka z Dolan nad Vltavou, která se pod vedením svého otce rozhodla věnovat kickboxu – sportu, který vyhledávají spíše chlapci a muži. Svými výkony se nominovala na zahraniční soutěže a mistrovství světa a přivezla několik medailí.

Kickbox v Kralupech trénuje v oddílu Jiu-jitsu v tělocvičně základní školy na Komenského náměstí. A nejen, že se připravuje sama, ale pomáhá s tréninkem i jako asistentka hlavního trenéra.

Míšo, představ nám tvůj sport – co je kickbox?

Kickbox je bojový sport, který se dělí na plnokontaktní a polokontaktní. Já zápasím v disciplíně pointfighting, jedná se o polokontaktní sport a bojuje se na tatami (ne v ringu). Říká se, že tato disciplína kick-boxu je „nejbezpečnější“, ale na závodech většinou běhají lékaři více na tatami než do ringu. 🙂

Jak ses k tomuto sportu dostala?

No… jednou jsem takhle přišla do tělocvičny na trénink Jiu-jitsu a vedle trénovaly děti kickbox. Nějak se mi to zalíbilo a teď jsem najednou tam, kde jsem. 🙂

Jakých největších úspěchů jsi s kickboxem dosáhla?

Pro mě je největší úspěch, že jsem byla loňský rok na mistrovství světa WAKO, což je nejprestižnější organizace v kickboxu, a umístila jsem se na druhém místě. To znamená, že jsem vicemistryně světa… do teď si to neuvědomuji, protože je to opravdu dřina, dojít tak daleko. K dalším mým úspěchům patří 8x titul mistryně ČR, dvojnásobná vítězka světového poháru v Maďarsku a je toho ještě mnohem více.

Co Ti tento sport dává? Proč by se mu měly děti věnovat?

Jsem ráda, že jsem si vybrala právě tento sport, protože jsem poznala spoustu nových kamarádů, nemám čas věnovat se kravinám, například pití alkoholu, drogám – všichni to známe. A taky mi to hodně dalo do života, tedy disciplínu, respekt k ostatním, fyzickou zdatnost a podobně. Vlastně vše, proč by se tomuto sportu měly děti věnovat, jsem řekla, v předchozích větách. Děti budou mít ve škole respekt a nikdo je nebude šikanovat, a když už, tak se budou umět ubránit, získají si hodně kamarádů a pokud se tomu budou věnovat naplno, tak to dotáhnou daleko.

Co je na kickboxu nejtěžší?

Nejtěžší je asi překonat v hlavě to, že nejenom dáváte rány, ale také dostáváte. Důležité je se z toho nezhroutit a překonat to. Jinak vše je potom už jen dřina, protože jen talent nestačí.

S čím zvládáš kickbox kombinovat?

Tak na to je jednoduchá odpověď, ŠKOLA. Jsem teď v prvním ročníku na střední škole. Zkombinovat je to těžké a musím vynechat třeba nějaký trénink, ale vím, že je na prvním místě škola a poté kickbox. Někdy o víkendech jezdím na koních, ale to jen když nemám žádné závody nebo soustředění.

Tvé příjmení není české, znáš historii vašeho rodu?

Tak já jsem se narodila v Praze a od narození bydlím v Dolanech nad Vltavou. Vím, že mám nějaké polské předky, ale nic víc o mém příjmení nevím.

Co pro Tebe znamenají Vánoce?

Vánoce pro mě znamenají hlavně společně strávený čas s rodinou a odpočinek. Ani mi moc nezáleží na dárcích, ale na tom, že se všichni konečně sejdeme u jednoho stolu.

Dáváš si nějaká novoroční předsevzetí?

Já si většinou moc předsevzetí nedávám, protože mi to moc dlouho nevydrží, :-), ale vím, že můj cíl je nebýt druhá, ale první.

Jaká nejbližší sportovní akce Tě teď čeká? Budeme držet palce!
Sezóna mi začíná v lednu a první závod je Golden Glove v Itálii.

Kateřina Horová

Autor:KZ