Teplárna v Kralupech přejde opět z plynu na uhlí, ne ale úplně

KRALUPY n. Vlt. – Celá desetiletí Kralupané amatérsky tipovali vývoj počasí pohledem na tvar mohutného sloupce kouře z teplárenského komína tamního chemického komplexu. Bylo to prosté, když se dým rozdělil na dva proudy a vytvořily se tzv. kalhoty, tedy jakési jejich nohavice, bylo každému jasné, že se blíží období výraznější změny počasí, většinou déletrvajícího deště. Po nahrazení hnědého uhlí před jednadvaceti roky zemním plynem a mazutem se tahle „podívaná“ projevovala už jen v omezeném, marginálním rozsahu. Tohle se má ale zase údajně změnit: část spalovaného zemního plynu na teplárenských kotlích má být znovu nahrazena uhlím…

Teplárna Tamero Invest, s. r. o. zásobuje vyráběnou elektřinou a teplem hlavně tamní Areál chemických výrob Kralupy, kde se nacházejí provozy produkující syntetický kaučuk, plastické polystyrenové hmoty a zpracovávající ropu. Firma vznikla v roce 2011 vyčleněním ze společnosti Synthos Kralupy, a. s. (dříve Kaučuk, a. s.). Je vlastněná polskou firmou Synthos, S. A. Provozuje tři vysokotlaké parní kotle na plynná a kapalná paliva o výkonu přibližně 160 tun hodinově a tři parní turbíny o celkovém výkonu 66,72 MW. Pro Kralupany je ale podstatné, že spravuje soustavu centrálního zásobování teplem, které dodává do města a také do sousední obce Chvatěruby.

Tohle „energetické srdce“ Kralup ukončilo nedávno realizaci investice, která se zakládá na instalaci nové spalovací plynové turbíny. V současné době nové zařízení za 560 milionů korun běží ve zkušebním provozu. Firma chystá další novinku, která vešla ve známost prostřednictvím podnikového časopisu kralupské chemické firmy Synthos. Týká se další velké investice v energetické oblasti s cílem využití černého uhlí k topení pod teplárenskými kotli. Vedle zemního plynu by se tu po letech znovu spalovalo uhlí. Záměru údajně předchází ekonomická rozvaha s ohledem k současným velmi vysokým výrobním nákladům stávající technologie, využívající spalování výhradně plynu. Podle tiskového sdělení ředitele energetického oddělení Sławomira Czuchrije (viz Synthos News č. 2/2014) se ukazuje jako perspektivní, nejhospodárnější a nejrentabilnější vrátit se částečně k uhlí, které bylo v březnu roku 1993 z ekologických důvodů nahrazeno technologií s využitím zemního plynu a topného oleje. Rozhodnutí pro uhlí silně nahrává i existující situace určité nejistoty ze strany ukrajinského dodavatele plynu a tamní nevyjasněné vnitropolitické situace.

Firma Tamero Invest má spočítáno, že jeden gigajoule tepla vyrobený z uhlí dovezeného ze slezské destinace, bude dvaapůlkrát levnější než ze stávajícího paliva – zemního plynu. Navíc je reálný předpoklad, že snižující se zásoby plynných a kapalných paliv povedou zřejmě v blízké budoucnosti k strmému růstu jejich cen na světových burzách. A to by mohlo ovlivnit i cenu tepla pro kralupské sídelní celky.

Základním předpokladem této novinky je ovšem využití moderního postupu spalování, naprosto odlišného od toho, který byl využíván v rozmezí tří desítek let od zahájení provozu výroby čsl. syntetického kaučuku v Kralupech v r. 1963. Touto efektivní technologií je fluidní spalování uhlí při dodržení všech přísných emisních norem.

Oslovili jsme v souvislosti s případnou převratnou změnou použití paliva pro energetické kotle šéfa kralupské teplárny Bogusława Brandyse:

 

* Jak reálný je přechod na novou technologii, v jakém časovém horizontu?

Brandys: „Projekt na vybudování dvou fluidních kotlů je ve fázi získání rozhodnutí EIA (pozn. autora: Proces, jehož cílem je získat představu o výsledném vlivu stavby na životní prostředí a vyhodnocení, zda je z tohoto pohledu vhodné ji realizovat, resp. za jakých podmínek je realizace akceptovatelná). Paralelně jsou připravovány poptávky k získání nabídek. Po rozhodnutí EIA dojde k opakovanému ověření finančních výsledků projektu.

V případě, že projekt bude z hlediska společnosti ziskový, budou podepsány smlouvy na realizaci jednotlivých částí projektu. Podle našeho harmonogramu se uvedení nových fluidních kotlů do provozu plánuje na konec roku 2017.“

 

* Spalovat zemní plyn se ale bude nadále, viz čerstvá investice věnovaná v Kralupech do nové plynové turbíny…

Brandys: „Předpokládáme, že díky investicím zcela odstraníme spalovaní mazutu. Také částečně nahradíme zemní plyn. Množství zemního plynu, spalovaného v kotlích a v plynové turbíně, bude vycházet z analýzy ziskovosti spalování různých paliv. Předpokládá se, že teplárna bude připravena pro hladkou změnu typu paliva s cílem maximalizovat možnosti vyplývající z optimalizace provozu, tedy hledání té nejlepší existující varianty.“

 

* Jistota zabezpečení tepla pro kralupská sídliště, zejména v zimním období, je pro tamní obyvatele pro jejich klidný a spokojený život jistě rozhodující. Bude to za cenu případného dílčího zhoršení kvality ovzduší, nebo půjde o vysoce ekologickou technologii?

Brandys: „Naše výroba a bezpečnost dodávek byla dosud založená na dvou hlavních zdrojích, tj. mazutu a zemním plynu. Tato diverzifikace (tedy rozčlenění) dávala záruku dodávek tepla pro zákazníky v důsledku nedostatku paliva z jednoho zdroje. Naším cílem je bezpečnost a plynulost dodávek našim zákazníkům 365 dní v roce. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je právě použití dvou nezávislých zdrojů paliva. Na základě ekonomické analýzy bylo rozhodnuto, že mazut nebude v budoucnosti spalován.

Bereme na vědomí, že je třeba zajistit bezpečnost dodávek tepla. Z toho důvodu bylo vybráno uhlí – palivo dnes levnější. Vzhledem k vlivu, jaký mají všechny spalovací zdroje na životní prostředí, jsme se rozhodli zajistit tuto investici s největším ohledem na ekologii. Příkladem by mohl být fakt, že i když od roku 2016 chystáme dodržování i tak přísných emisních standardů v souladu se směrnicí IED (legislativa platná od r. 2016), plánujeme, že naše investice bude realizována podle norem BAT (angl. Best Available Technology – nejlepší dostupná technologie), což znamená, že koncentrace každé ze znečišťujících látek bude ještě nižší, než které vyplývají z IED.“

 

* Co vizi použití uhlí v technologii výroby tepla předchází. Je to audit proveditelnosti se všemi dopady na životní prostředí?

Brandys: „Jak jsem již zmínil, byla zpracována technická a ekonomická analýza. S cílem potvrdit správnost našich předpokladů zadala naše společnost studii proveditelnosti firmě TRACTEBEL Engineering, a. s., spolu s vypracováním hodnocení analýzy dopadu na životní prostředí. Na základě této studie byla provedena analýza rizik vyplývajících z investice. Uvedená analýza je posuzována příslušnými státními orgány.“

 

* Na kolik převratná změna firmu Tamero Invest fakticky přijde?

Brandys: „Vzhledem k tomu, že hodláme instalovat nejlepší dostupnou technologii (BAT) dosáhnou investiční náklady řádově 3 miliardy Kč.“

 

* Mohla by se v budoucnu odrazit nižší částka za 1 gigajoule tepla i v platbách drobných spotřebitelů ve městě, i když zatím mluvíme jen v perspektivě?

Brandys: „Cena paliva má významný vliv na konečnou cenu tepla, proto přechod na uhlí do budoucna jistě pozitivně ovlivní náklady obyvatel Kralup a Chvatěrub na vytápění. Na závěr je potřeba zdůraznit, že zmíněná investice bude mít pozitivní vliv i na ostatní chemickou výrobu v areálu a pomůže zvýšit konkurenceschopnost našich výrobků i udržet zaměstnanost v regionu.“

Děkujeme za rozhovor.

AUTOR: Jiří Herain

DCF 1.0

POHLED NA TEPLÁRNU v Areálu chemických výrob Kralupy z roku 2005, kdy bylo rozhodnuto o definitivní likvidaci veškerého již chátrajícího technického zařízení k dopravě hnědého uhlí ke kotlům energetiky (vpravo). V březnu r. 1993 totiž bylo dosavadní topivo nahrazeno zemním plynem a topným olejem.

FOTO: Jiří Herain

Autor:admin