Už máte vlastní rodokmen? Ne? A přitom to nic není…

KRALUPY n. Vlt. – V městském muzeu proběhla v únoru inspirativní přednáška k tvorbě vlastního rodinného rodokmenu. Její autor, Lubomír Nový, vytvořil pro zájemce návod, jak při tom postupovat.

Máte-li zájem dozvědět se o svých předcích, kdo byli, čím byli, odkud byli, je třeba nejdříve zapátrat v rodinných archivech. Ideální je nalézt opisy křestních listů z let 1941–42. Pokud je nemáte, nic se neděje. Ptejte se žijících pamětníků, kteří předky pamatují. Každý den, o který tuto návštěvu odložíte, je vážně chybou. Jejich informace si pak pro jistotu ověřujte u dalších pamětníků. Pokud ani to nelze, vezměte svůj rodný list (případně rodné listy rodičů) a navštivte matriční úřady v místě jejich narození a za poplatek (20,- Kč) si nechte nalézt a opsat pokračování o generaci dále.

Ve chvíli, kdy již máte informace 100 let dozadu (v ideálním případě až před rok 1880), máte vyhráno. Další informace jsou již volně, zdarma, přístupné ve státních oblastních archivech (SOA). Většina těchto informací je nyní dostupná i na internetu. Nejbližší SOA Litoměřice je již naskenovaný celý, pražský bude kompletní do dvou let, problém je zatím jen ve východních Čechách, i zde však skenování archivních dokumentů rozjeli naplno. Další možností je osobní návštěva v nedoskenovaných archivech.

Ve státních oblastních archivech hledáme narození v křestních matrikách, svatby v oddacích, úmrtí v matrikách zemřelých, vše podle farních úřadů dle místa pobytu. Po generacích postupujeme stále hlouběji do historie.

Začátečníky v době kolem roku 1840 zaskočí staré písmo, kurent. I ten se však dá naučit. Genealogická společnost v Praze loni vydala již druhé vydání Učebnice čtení starých textů.

Pomocí křestních, oddacích a úmrtních matrik se můžeme pozvolna dostat až k roku 1650.

Dalším zdrojem jsou pak knihy gruntovní, sčítací archy, urbáře, katastry, zpovědní seznamy, staré mapy, fotografie apod.

Pokud máte chuť informace o svých předcích hledat, můžete se mi ozvat o radu na e-mail: poradenství@lubomirnovy.cz, tel. 728 611 110, rádi Vás však uvidíme i na pravidelných měsíčních schůzkách pobočky České genealogické a heraldické společnosti, viz www.genealogie.cz/pobocky/usti. Zde se scházíme a čerpáme informace od začátečníků po odborníky.

Přeji Vám zajímavý úspěšný start do Vaší rodinné historie!

AUTOR: Ing. Lubomír Nový

Autor:admin