Libor Lesák, kralupský místostarosta: Město plánuje regeneraci sídlišť

V říjnovém vydání Zpravodaje jste mohli ve střípcích zaregistrovat tuto krátkou zprávu: RM schvaluje dodavatelem projektové dokumentace k akci „Regenerace panelového sídliště Kralupy nad Vltavou“ společnost Stavební kancelář – Ing. Roman Krásný, Tyršova 1433, 250 82 Úvaly, IČ: 45108234, za cenu 200.860 Kč včetně DPH. A zároveň RM schvaluje administrátora dotace akce „Regenerace panelového sídliště Kralupy nad Vltavou“ společnost Stavební kancelář – Ing. Roman Krásný, Tyršova 1433, 250 82 Úvaly, IČ: 45108234, za cenu 185.130 Kč včetně DPH v případě získání dotace na výše uvedenou akci. Dnes přinášíme podrobnější informace, které budou zajímat zejména obyvatele kralupských sídlišť.

Co obnáší akce regenerace sídlišť a jakého sídliště se týká?

Regenerace panelových sídlišť v Kralupech je plánovaná akce, kdy bude cca v deseti etapách postupně upraven a obnoven veřejný prostor sídlišť. Konkrétně jde o tyto úpravy: oprava chodníků a veřejného osvětlení, úprava zelených ploch, výstavba nových míst pro komunální odpad, nový mobiliář (lavičky, odpadkové koše apod.), úprava sportovišť.

Akce budou probíhat postupně
na všech sídlištích:
– sídliště Kochmanka – dvě etapy
– sídliště Hůrka
– dvě etapy na obou stranách potoka
– Lobeček – panelové domy v okolí Krakovské ulice
– Lobeček – panelové domy u nábřeží a před Penny marketem
– Lobeček – okolí ulic Masarykova, Štefánikova, Předmostí a třídy Legií – dvě etapy
– sídliště Cukrovar – dvě etapy

Kdy by k realizaci mělo dojít?

Plán regenerace je nastaven na 10 let po jednotlivých etapách. Každá etapa se pohybuje v nákladovosti cca 6 milionů korun a bude financována z rozpočtu města ve výši cca 2 milionů a 4 miliony z dotačního programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Žádost o přidělení dotace je nutno podat do 31. 1. 2016.

Jaké aktivity nyní v souvislosti s regenerací sídlišť probíhají?

V současné době je připravována studie na lokalitu Hůrka mezi potokem a ulicí Gen. Klapálka, která bude první etapou projektu prováděnou v roce 2016. Dále se připravuje studie na celé sídliště Kochmanka včetně přilehlé zelené plochy se sportovištěm a dětskými hřišti. Zde je nutné zažádat o územní a stavební řízení, které trvá po vytvoření projektu cca 90 dní, a proto bude provedena etapa dvě a tři v letech 2017 a 2018. V rámci projektů se budou organizovat ankety a setkání s obyvateli pro zjištění největších potřeb občanů a po těchto jednáních budou projekty doplňovány o nejvíce žádané změny.

Radka Holeštová

Autor:KZ