David Kořínek, IT specialista MěÚ Kralupy nad Vltavou: Vytvořili jsme modernější a trendovější web města

Od 1. září nahrazují původní oficiální web města webové stránky nové, vylepšené a uživatelsky zjednodušené. „Na prvním místě jsme pochopitelně dbali na přehlednost a funkcionalitu, ovšem důležitý byl i design, neboť městský web vnímáme jako určitou „bránu do města“,“ konstatuje tvůrce webu David Kořínek, který představuje nové „webovky“ a seznamuje s tím, co vše jejich vznik obnášel.

Proč bylo nutné revitalizovat předchozí podobu oficiálních webových stránek města Kralupy nad Vltavou?

Předchozí web běžel téměř 6 let. Byl spuštěn v době, kdy ještě nebyl kladen takový důraz na mobilní uživatele, což je jeden z hlavních důvodů k revitalizaci. Nový web krásně funguje na mobilních telefonech, tabletech, samozřejmě i na počítačích a noteboocích. Dalším velkým požadavkem bylo zlepšení přehlednosti a usnadnění nalezení požadovaného tématu.

Co nového tedy nový web nabízí?

Web je nyní mnohem rychlejší, má originální vzhled, nové vyhledávání a unikátního „Průvodce úřadem“, který pomůže návštěvníkům webu najít hledanou podstránku velmi rychle, klidně už na tři kliknutí. Nové stránky jsou teď mnohem intuitivnější. Při práci jsme hodně čerpali z poznatků našich kolegů z úřadu, ale i lidí zvenčí. Na prvním místě jsme pochopitelně dbali na přehlednost a funkcionalitu, ovšem důležitý byl i design, neboť městský web vnímáme jako určitou „bránu do města“. Pokud chceme, aby se lidé v našem městě cítili dobře, bylo by skvělé, kdyby se stejně dobře cítili i na našem webu. 

V čem jsou nové „webovky“ vylepšené?

Dovolím si říct, že na první dojem určitě zaujmou svým vzhledem, který je modernější a trendovější než ten předchozí. Samotný design je vytvořen tak, aby pomocí fotopásu propagoval zajímavá či přitažlivá místa ve městě. Zjednodušili jsme orientaci na stránkách odebráním jednoho sloupce a zbavili jsme se všech přebytečných prvků, takže při čtení obsahu návštěvníka nic neruší.

Mohl byste uživatelům poradit, jak se nejrychleji zorientovat a „přeladit se“ na užívání nového webu?

Zapracovali jsme na ovládacích prvcích tak, že by nikdo neměl mít problém se okamžitě zorientovat a nalézt vše potřebné. V každém případě bych ale poradil využívat tlačítko „Průvodce úřadem“, jež snadno a rychle pomůže dohledat požadující informace. Kvůli Průvodci jsme každou z cca 400 podstránek městského webu popsali tematickými štítky (jako jsou např. hashtagy na sociálních sítích), Průvodce pak funguje tak, že čtenář kliknutím vybere hlavní tematický okruh, jenž ho zajímá, a následně upřesní svůj výběr dalším kliknutím. Tím se postupně dostane k obsahu, který hledá.

Jak dlouho jste webové stránky připravovali a kdo se na realizaci podílel?

Na novém webu pracujeme zhruba dva roky. Sestavili jsme pracovní skupinu složenou z informatiků (Karel Kohl, Petr Novotný), tiskového mluvčího, který má na starosti obsah městského webu (Aleš Levý), a kolegyně Lenky Moravcové, jež se o web starala dříve. Velkou pomocí pak byly náměty od mnoha kolegů z MěÚ, které jsme oslovovali e-mailem, a v neposlední řadě od nynějšího pana tajemníka Kamila Haince.

Laik si asi těžko představí, jak takové webové stránky vznikají. Mohl byste našim čtenářům vznik „webovek“ popsat krok po kroku?

Nejprve bylo potřeba si ujasnit, co se nám nelíbí na starém webu a co budeme chtít od webu nového. Starý web má příliš mnoho ovládacích prvků a tlačítek na různých místech. Chtěli jsme lepší fotopropagaci města, moderní design a co nejjednodušší ovládání. Pak následovalo několik schůzek naší pracovní skupiny, kde jsme diskutovali nad nejdůležitějšími prvky webu a hlavně o samotném vzhledu – prohlíželi jsme si weby jiných měst a obcí, sepisovali, co se nám na nich líbí, až nakonec jsme načrtli vzhled, s nímž jsme byli všichni spokojeni. Následovalo převedení náčrtku do počítačové podoby a diskuse o barevnosti a vzhledu prvků, tlačítek a hlavně fotopásu, který vyvolával asi největší reakce. Nakonec jsme vzhled vyladili do nynější podoby, jež vyhovuje (doufejme) většině. Následovalo další velké téma, kterým jsou již konkrétní odkazy a tlačítka na hlavní stránce. Toto jsme probírali s celým úřadem, vedením města, ale i s lidmi z okolí. Díky tomu jsme nakonec „vypíchli“ všechna důležitá témata na hlavní stránku. No a okolo toho všeho probíhá spousta programování, jež obstarávám já. Web města běží na mém vlastním open-source redakčním systému, takže nás při vývoji nic neomezuje. Ve finále je pak velice důležité testování webu. S kolegy děláme různé zátěžové testy, testy použitelnosti v reálných situacích, máme seznamscénářů, které by mohli občané na webu provádět, a opravdu hodně zkoušíme zobrazení stránek na různých zařízeních, mobilech, tabletech, abychom si byli jistí, že se vždy zobrazí všude správně.

Co bylo podle Vás na přípravě nejtěžší?

Nejtěžší podle mě bylo spojit všechny náměty a požadavky tak, aby se web líbil a vyhovoval většině návštěvníků. Je jasné, že se stránky nebudou líbit úplně každému a že si někteří budou muset na náš originální design zvyknout, ale doufáme, že takových lidí bude co nejméně a že nám třeba přinesou ještě nějaké další náměty k vylepšení.

Karmela Spejchalová, šéfredaktorka

Autor:KZ