Martin Odvody, ředitel KaSS Kralupy nad Vltavou: Jsem rád, že kulturní dění v Kralupech je městem významně podporováno

Jak významné jsou pro kralupské Kulturní a společenské středisko 50. narozeniny?

Kulatiny KaSS jsou připomenutím si toho, že Kralupy vždy žily, někdy více a někdy zase méně, kulturním životem. V současnosti dochází v některých městech a obcích k uzavírání kin či kulturních domů z ekonomických důvodů. Jsem rád, že kulturní dění v Kralupech je městem významně podporováno a pevně doufám, že se Kralupáci dočkají dalších kulatých narozenin KaSS.   

Jak byste charakterizoval kralupského diváka?

Kralupský divák očekává určitou kvalitu a ne jen plytkou estrádní zábavu. Pokud mu nabídneme opravdu kvalitní „kousek“, odmění se nám velmi dobrou návštěvností. Poslední dobou si však vydobyl, u některých umělců, přívlastek nevyzpytatelný. Představení či koncerty, které jsou ve většině měst vyprodané, se v Kralupech setkávají s vlažným zájmem návštěvníků. Blízkost hlavního města Prahy a pestrost její kulturní nabídky je možná jedním z důvodů tohoto stavu. Na druhou stranu, pokud přijede divadelní soubor s představením, na které se velmi špatně shánějí vstupenky i v Praze, zažíváme fronty před pokladnou, jako na banány z dob předrevolučních.

Jste ve funkci ředitele od roku 2009, jaké významné události se za těch šest let udály?

Co se týče programu, tak za dobu mého působení v KaSS se mi, až na pár výjimek, podařilo dosáhnout všeho, co jsem si naplánoval a přál. V kině měli diváci možnost zhlédnout jedny z prvních 3D filmů, zahájili jsme sportovní přenosy MS v ledním hokeji, přenesli jsme se přes novorozenecké bolesti spojené se záznamy Metropolitní opery v New Yorku. Nezapomenutelná byla návštěva paní Heleny Třeštíkové při premiéře jejího filmu Katka. Pro uvedení svého filmu si paní režisérka vybrala tři města: Prahu, Brno a Kralupy. A kino tenkrát opravdu praskalo ve švech. Letos mi ještě udělaly radost dvě události v souvislosti s naším kinem. Největší distributor filmů v ČR, společnost Cinemart, vyhlásil kino Vltava jako nejlépe spolupracující kino ve městě do 20 tisíc obyvatel. A letos v únoru jsem byl zvolen členem představenstva Unie digitálních kin (UDK), jako zástupce všech kin sdružených v UDK. V kulturním domě se uskutečnily koncerty populárních umělců jako Lucie Bílá, Divokej Bill, Tři sestry, 4TET, Olympic, Václav Neckář, Vlasta Redl apod. Spolupořádali jsme nově vzniklý mezinárodní gothicko-rockový festival Magická noc trubadúrů. Zatraktivnili jsme nabídku divadelních představení o Dejvické divadlo, Studio Dva, Studio Ypsilon apod. Kromě programu se událo i několik významných provozně-technických modernizací. Povedlo se zrealizovat, za podpory města a pomocí evropských dotací, tři velké investice. Digitalizaci kina, modernizaci interiéru KD a zateplení budovy KaSS. Pevně věřím, že všechny tyto programové a technické změny posunuly úroveň kultury v Kralupech o pomyslný stupínek výše.

50 let není málo – budova potřebuje opravit, omladit… které oblasti jsou ty nejpalčivější?

Nejpalčivější oblasti, které vyžadují brzké řešení jsou: oprava schodů u vstupu do KaSS, rekonstrukce WC v KD Vltava, obnova sedaček v kině Vltava, rekonstrukce divadelních šaten, oprava WC na zahradě KaSS apod. Seznam případných oprav na mém stole je hodně dlouhý, ale výše uvedené jsou na těch nejvyšších příčkách. 

Radka Holeštová

Autor:KZ