Po zimě jsou klíčové opravy vozovek

Nadcházející příchod jara se promítá i do úkolů, kterým se musí věnovat pracovníci technických služeb města. Mimo rutinní opravy výtluků ve vozovce se zabývají také jednorázovými projekty, tentokrát například revitalizací parku na Dvořákově náměstí.

Konec zimy se na silnicích nezřídka viditelně podepíše. Kombinace velkých teplotních výkyvů a narušeného povrchu cest, kudy mnohdy proniká vlhkost do konstrukce vozovky, stojí často za rozrušením pojezdových vrstev. „Tato porušení se pak během jara a běžně až do léta projevují ve formě výtluků. S opravami začínáme v průběhu března, jakmile se otevírají asfaltárny. Aby měly opravy smysl i z ekonomického hlediska, provádíme je obvykle ve větších objemech, aby byla auta s opravnou směsí patřičně vytížena,“ vysvětluje důležitou jarní agendu Luboš Němec, ředitel Technických služeb města Kralupy n. Vlt. (TSM). Dodává, že by se pro pár kilogramů horkého asfaltu nevyplatilo jezdit i z dalšího hlediska, menší objem asfaltu by byl problém dovézt v požadované teplotě.

Pracovníci TSM se (s ohledem na poptávku Kralup nad Vltavou) budou v jarních měsících spoluúčastnit revitalizace parku před Dvořákovým gymnáziem. Jejich úkolem bude oprava chodníkové sítě. „V plánu je odstranění stávajících již nevyhovujících pěšin a jejich nahrazení mlatovými povrchy v nových betonových obrubách. Tyto práce jistě nemalým dílem přispějí ke zpříjemnění tohoto místa pro místní obyvatele,“ věří Luboš Němec. Dle Jana Kobery, vedoucího odboru životního prostředí, je dále v plánu například výsadba trvalkového záhonu kolem sochy Antonína Dvořáka. „Trvalky budou zdobit také Čechovu ulici, nebo Seifertův park v Lobečku. Přestože se zatím nedaří centrální rekonstrukce tohoto parku z důvodu nemožnosti přidělení dotace, zabezpečíme důstojný vzhled této lokality s ohledem na její místo a odkaz nositele Nobelovy ceny,“ plánuje Jan Kobera.

Častým omylem je, že pracovníci TSM mají v kompetenci plný rozsah městské zeleně. „Zelené plochy ve městě, které se nalézají na sídlištích a v zástavbách rodinných domů, jsou ale v převážné většině udržovány soukromými firmami, které si na tuto činnost najímá město. Kontrolu nad prováděním těchto prací prování odbor životního prostředí, který tyto firmy, včetně TSM, najímá,“ objasňuje Luboš Němec. Kralupy nad Vltavou jsou pro účely údržby zeleně rozděleny na sedm lokalit. TSM se sice podílejí, ale jen z malé části. Pečují o zeleň v městské části Zeměchy a podél komunikací. Údržbu v ostatních částech Kralup budou letos a v následujících letech obstarávat dva již tradičně spolupracující subjekty, společnost Víta Humpla a Milana Jandy, dále společnost Zenova, která vysoutěžila zakázku nově.

Staráme se o kompletní údržbu stávajících trávníků, stromů, keřů a živých plotů, včetně estetických prvků, které tvoří letničky, trvalky a okrasné záhony. „Zvýšená četnost údržby je v základních a mateřských školách. Důvodem je zajištění bezpečnosti dětí a uzpůsobení travnatých ploch k dětským hrám. Celkový objem financí do zeleně přesahuje 14 miliónů korun ročně, což je dle mého názoru velká částka, a to i s ohledem na skutečnost, že v přepočtu na metr čtvereční zajišťujeme údržbu nejlevněji ze všech měst ve Středočeském kraji,“ říká Jan Kobera. Dodává, že existují dotační programy na zakládání nových parků, květnatých luk a podobně, ale pro jejich budoucí údržbu by bylo opět potřeba čerpat peníze z rozpočtu městské kasy, což nelze neomezeně.

Autor:KZ