Opravdu se budeme vracet o 20 let zpátky?

KRALUPY n. Vlt. – Přestože je prvního dubna, článek není bohužel aprílový. Společnost Tamero Invest s.r.o., která je dceřinou společností Synthosu Kralupy a.s. a vlastní a provozuje teplárnu v areálu chemické výroby v Kralupech nad Vltavou, se rozhodla vyměnit své kotle. 

Ty vyrábějí přehřátou páru o teplotě 540 stupňů C a tlaku 9,6 MPa. Pára je využívána k výrobě elektrické energie pro chemický areál, k technologickým potřebám provozů a k vytápění chemičky i sídliště v Kralupech. 

Záměr firmy však šokuje tím, že hodlá dosavadní ekologické plynové kotle nahradit kotli na černé uhlí, které budou v našem regionu spalovat denně 22 vagonů černého uhlí, z kterého bude denně vznikat 5 vagónů popela. Ten se bude částečně odvážet a částečně posílat do vzduchu společně s kysličníkem siřičitým a kysličníky dusíku, abychom si trochu připomněli předrevoluční doby, kdy umyté okno vydrželo čisté necelý týden.

Firma tento záměr zdůvodňuje zejména zlevněním parní produkce, čímž si dokáže výrazně navýšit zisk. Navíc udává, že by výhledově musela zdražit topení pro sídliště, pokud nepřejde na uhlí.

Poté, co Kaučuk investoval 2 miliardy korun do modernizace provozů v porevolučním období, kdy užíval nejmodernější technologie, aby snížil emise tuhých znečišťujících látek a podařilo se mu to skutečně excelentně, je to totální devalvace těchto snah. Firma Tamero s.r.o. na životní prostředí ani zdraví našich občanů ohled nebere. Opět nás chce ponořit do smogu a již žádá Ministerstvo životního prostředí, aby stavbu povolilo.

Opravdu dopustíme, aby se tu tento záměr uskutečnil na úkor všech obyvatel? Pevně věřím, že ne, ale budeme se zřejmě muset zapojit každý dle svých možností.

AUTOR: MUDr. Jana Homolová

Autor:admin