Do každé věci, která má stát za to, musí člověk investovat i s rizikem, že se mu to nevrátí

Rozhovor s…
Janem Hrušovským, bývalým zhotovitelem reportáží Kralupy TV.

Na fotku ho jinak než s kamerou (či alespoň fotoaparátem) před okem nezachytíte, svým koníčkem žije, již jako malý kluk věděl, že tento obor je mu souzený. Jako pomyslný švec se dlouhodobě drží svého „kopyta“. Jak hodnotí své dvouleté působení v Kralupy TV, prozradí v bilančním rozhovoru, který vznikl na přání Redakční rady KZ.

Jan Hrušovský:
18 let práce ve videotvorbě;
13 let profesionální práce kameramana a střihače;
začátky v KTZ pod vedením Zbyňka Krátkého; zkušenosti ze školní „dílny“ Romana Bradáče; praxe v TV Praha; zhotovitel reportáží pro Kralupy TV od 1. 5 2020 do 30. 4. 2022.

Pane Hrušovský, jak se vám podařilo naplnit cíle, které jste si předsevzal před nástupem do role zhotovitele obsahu KTV?
Myslím, že se mi podařilo dělat zpravodajství atraktivnějším způsobem. Měl jsem ještě sám za sebe nějaké cíle nad rámec smlouvy, jako např. propagaci televize, k tomu jsem se bohužel neměl šanci dostat. Ve státní sféře je komplikovanější a zdlouhavější proces prosadit něco nového. Komplikovanější, než jsem předpokládal. Moje představa byla v tomto naivní.

Na co jste v rámci svého působení v KTV pyšný?
Povedl se mi příklon ke stylu celoplošných médií, ve zprávách jsem se snažil hledat konkrétní ilustrativní příběhy, na což se dřívější redaktoři nezaměřovali. Podařilo se nám (mně a týmu) odklonění od úřednického jazyka, zprávy byly díky tomu (alespoň podle mého názoru) srozumitelnější a lidštější, také vyvážené a objektivní.

Snem regionální TV je, když celoplošná televize použije její obsah, povedlo se to za vašeho působení KTV?
V některých případech ano, ale to myslím není podstatné. Důležitější pro mě je, že jsme velká témata tvořili paralelně s „celoploškami“ a zpracovávali je v regionální mutaci. Že jsme s nimi v konkrétních momentech, kdy to bylo potřeba, udrželi krok. Např. když hořela místní výrobní hala. Byli jsme na místě současně se štáby celoplošných televizí a zpracovávali totožný obsah stejným postupem, stylem a shodně rychle.

Co vám dvouletá spolupráce s městem dala?
Další zkušenost v oboru. Odjakživa bylo mým snem vést regionální televizi. Je to můj cíl i nadále.

A vzala?
Spoustu energie, ale to je přirozená investice. Do každé věci, která má stát za to, musí člověk investovat i s rizikem, že se mu to nevrátí, nebo se to vrátí později… Já investoval celkem dost, jak do televize, tak do týmu lidí. Tým mi zůstal, takže jsem ve finále zas o tolik nepřišel.

Zpětně vidím největší nesoulad ve střetu dvou protikladných rolí, co se týče zdejších médií. V Kralupech je to nastavené tak, že správou KTV je pověřena osoba tiskového mluvčího MěÚ. Úskalí je v tom, že tiskový mluvčí má z podstaty věci úplně jinou roli než novinář. Tiskový mluvčí hájí město, mluví jeho jménem. Novinář má být nezávislý a nestranný (i vzhledem k etickému kodexu novináře), může a musí říkat i nepříjemnou pravdu na adresu města. Míchají se zde tedy jablka s hruškami. Propojení je nemožné. Při kompromisu by nedělala ani jedna strana svoji práci pořádně. Toto by se mělo principiálně změnit. V tomto směru se nedá TV posunout dále.

Jaké máte plány do budoucna?
Pokračuji dál v tom, co jsem dělal předtím, jen nedělám kralupskou televizi, tj. dělám menší zakázky, propagační videa, video prohlídky, do toho se nyní snažím rozjet novou regionální televizi, která by odpovídala celoplošným standardům.

V jaké fázi je vaše nová TV?
Zatím je ve fázi takového rozjezdu. Pustili jsme do éteru několik reportáží a rozhovorů, abychom ukázali, kam chceme s televizí směřovat. Aktuálně sháníme peníze na zafinancování pravidelného zpravodajského obsahu. Rádi bychom ho začali publikovat ve větším množství už během září. Zatím mám na naši aktivitu pozitivní ohlasy.

Děkuji za rozhovor.
Andrea Jůnová, šéfredaktorka

Reakce na rozhovor s panem Hrušovským

Jana Hrušovského jsme znali ještě dávno před tím, než se stal zhotovitelem Kralupy TV. Často stával za kamerou a pracoval pro pana Zbyňka Krátkého, který s městem Kralupy nad Vltavou spolupracoval neuvěřitelných dvacet pět let.

V dubnu roku 2020 byl vybrán Jan Hrušovský novým zhotovitelem Kralupského televizního vysílání. Měl pro svou práci ze strany zástupců města velkou podporu a dle jím předloženého konceptu se zdálo, že Kralupské televizní vysílání bude velmi rychle katapultováno na vysokou úroveň. Současně se od něj očekával samostatný a bezproblémový provoz Kralupy TV.

Z počátečních provozních zádrhelů se později stalo faktické nedodržování některých bodů smlouvy, reportáže často postrádaly rychlost zpracování, a tím se vytrácela aktuálnost, která byla pro sledovanost velmi zásadní. Ztrátu energie zmiňovanou v textu pana Hrušovského jsme kolektivně pociťovali i my.
Ani zmiňovaný nesoulad a střet s osobou tiskového mluvčího nevidím. Vždyť právě on má povědomí o tématech, která jsou pro diváky atraktivní. Tato témata zhotoviteli sloužila jako vodítko k reportážím, mohl však pracovat i s jinými.

Přesně dva roky trvala spolupráce s panem Hrušovským. Diváci za tuto dobu neměli možnost vidět besedy, na které byli zvyklí a které jsme požadovali, ani jiná témata, která jsme chtěli divákům prostřednictvím Kralupy TV nabídnout.

V jednom s Honzou Hrušovským ale souhlasit musím, i pro nás to byla velká zkušenost. A i přes to, že se naše pracovní cesty rozešly, přejeme mu v jeho dalších záměrech vše dobré, aby se mu dařilo plnit očekávání diváků a především, aby se mu podařil zlepšit jeho „Time Management“.

Nyní Město Kralupy nad Vltavou spolupracuje s TV Praha, která se ve výběrovém řízení utkala o pozici zhotovitele Kralupy TV proti Janu Hrušovskému. Spolupráce s TV Praha má za sebou zatím jen krátkou cestu, ale jejich plynule a dobře zpracovávané reportáže hovoří za vše.

Díky snaze kolegy Levého s kolegy z IT oddělení se před šesti lety podařilo posunout kralupskou televizi blíže k lidem, a to tak, že z kabelové ji převedli k televizi internetové. Sledováním reportáží prostřednictvím YouTube s možností listování v bohatém TV archivu je něco, co mnoho měst stejné či větší velikosti nemá.

Lenka Císlerová, vedoucí Odboru kancelář starosty

 

 

 

 

 

Autor:KZ