Žačky ZŠ Komenského a ZŠ Třebízského budou reprezentovat Kralupy v projektu Evropa 2050

Jak jsme vás informovali v červnovém vydání KZ, W&ART z. s., Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy a Česká centra ve spolupráci s městem Kralupy nad Vltavou a Základní školou Komenského vyhlásili regionální výtvarnou soutěž „Evropa, ve které chci žít: Kralupy v roce 2050“, která je součástí celoevropského projektu „Evropa, ve které chci žít: Evropa v roce 2050“.

Regionální výtvarná soutěž byla určena pro žáky základních škol v ORP Kralupy. Žáci v této soutěži představili své ideální vize Kralup v roce 2050 jako města, ve kterém by chtěli žít v období své dospělosti. Cílem projektu byl aktivní dialog a zamyšlení se s žáky nad tématy, která jsou pro dnešní mládež důležitá a současně klíčová pro udržitelný rozvoj Kralup.

„Do projektu se zapojilo 16 zemí Evropy a zájem o aktivní účast projevují i země mimo evropský kontinent. Jsme potěšeni, že jednou z akcí projektu je výstava Evropa, ve které chci žít. Kralupy v roce 2050,“ podotkla Eva Nytrová, market. řed. W&ART, z. s., na slavnostním vyhlášení v Kralupech, které proběhlo 10. 9. 2022 v rámci oslav 120. výročí založení města.

A jak soutěž dopadla?

5. místo, 1. stupeň, Michaela Fidranská a Markéta Tůmová, ZŠ Komenského,
5. místo, 2. stupeň, Adéla Kohoutová, Mariana Doležálková, ZŠ Komenského,
4. místo, 1. stupeň, Tadeáš Vávra, ZŠ VH,
4. místo, 2. stupeň, Katarína Vislocká, ZŠ Komenského,
3. místo, 1. stupeň, Jakub Kříž, ZŠ VH,
3. místo, 2. stupeň, Matúš Ondovčák, Karel Krykorka, ZŠ Komenského
2. místo, 1. stupeň, Nikola Duchková, Kateřina Kokošová, Ema Poláčková, Nikola Kášová, ZŠ Komenského,
2. místo, 2. stupeň, Veronika Bečková, ZŠ Komenského,
1. místo, 1. stupeň, Vanesa Louthanová, ZŠ Komenského,
1. místo, 2. stupeň, Lenka Pocnerová, ZŠ Třebízského.

Kromě výtvarných prací porota udělila i zvláštní cenu za „videa“, která natočili žáci ZŠ Václava Havla a ZŠ Komenského. Děti ve videích udělaly anketu mezi občany, aby zjistily, co jim ve městě chybí.

Co bude dál?
Žáci, kteří kralupskou odnož soutěže vyhráli, dostali pamětní listy k projektu, mají navíc naději, že se z jejich prací vytvoří série poštovních známek, které jsou mezi filatelisty velmi žádané.
Výstava všech prací je k vidění v ZŠ Komenského od 10. 9., potrvá min. dva měsíce.
Dětské práce budou po volbách předány novému zastupitelstvu, aby se mohlo v rámci dalších plánů na rozvoj města dětmi inspirovat :).

A co proběhne v rámci celostátního kola?
22. 11. 2022 proběhne závěrečná konference a vernisáž evropské výstavy Evropa 2050 v Karolinu Univerzity Karlovy v Praze. Pozvánku na tuto akci obdrží i výherci kralupské části soutěže.
Držme dětem palce ;).

Andrea Jůnová, šéfredaktorka

 

 

Autor:KZ