Přestávka na pohyb

Vis

Po Kralupech v průběhu posledních pár let vyrostla řada konstrukcí určených pro cvičení s vlastní vahou. A to je výborná zpráva nejen pro nadšence do kalisteniky.

Zmíněné konstrukce nejsou jen dalším místem, kde si člověk může odcvičit svůj trénink. Přináší do veřejného prostoru impulz, a svým způsobem i svolení, k pohybu. Můžete si teď občas všimnout lidí, kteří si cestou z práce udělají zastávku, vyskočí na hrazdu a trochu se vyvěsí. A právě vis je tématem dnešního článku.

Jedná se totiž o nenápadnou, a přitom velmi užitečnou, aktivitu. Nese v sobě širokou škálu benefitů, které mají přínos v běžném životě i ve sportu. Čím je stoj pro chůzi, tím je vis pro shyby, ručkování, lezení a další dovednosti. Zaměříte se na společný jmenovatel a zlepšení pocítíte v řadě oblastí.

Jaké jsou konkrétní přínosy?
Když vyskočíte na hrazdu a budete se chtít udržet co nejdéle, vaše předloktí se brzy přihlásí o pozornost. Síla úchopu je často slabým článkem, který se dá visením posílit. Stačí postupně prodlužovat celkový čas, který na hrazdě (nebo třeba na větvi) strávíte.

Pokud budete klást důraz na uvolnění, jen působením gravitace dojde k celkové dekompresi páteře. Vaše tělo tak dostane pohybovou výživu, které má v dnešní sedavé době zoufalý nedostatek.
Samotná pozice rukou nad hlavou je dalším klíčovým bodem. Pravidelné visení může sloužit jako nástroj ke zlepšení pohyblivosti ramen a snížit pravděpodobnost vzniku některých chronických potíží.

Jak na to?
Je mnoho konkrétních variací a způsobů, jakými můžete tuto dovednost zapojit do života. Dobrým výchozím bodem je pro většinu lidí tzv. pasivní vis.
1. Pověste se nadhmatem (dlaně směřují vpřed), palce v opozici.
2. Kromě úchopu se snažte vše uvolnit a umožnit tak gravitaci působit. S každým výdechem se vaše tělo pocitově prodlužuje.
3. Nepracujte do vyčerpání a nechte si určitou rezervu pro sestup. Pouštějte se po mírném přitažení – neklouzejte z hrazdy a nedopadejte pasivně.

Uvolněná varianta není vhodná pro ty, kteří mají sklony k dislokaci ramen. Obecnou kontraindikací je jakákoliv akutní bolest (například v oblasti zad), kterou pozorujete při, nebo po, visení. V těchto případech je potřeba zvolit jinou cestu.

Snažte se vis zapojit do každého dne. Když se naskytne příležitost, zavěste se, až si postupně vybudujete nový, pozitivní, návyk. Po určité době si o tento impulz začne vaše tělo říkat samo.

Jan Vořechovský
(info o kontaktu v redakci)

Autor:KZ