PŘÍJMENÍ VEJROSTA JE SYNONYMEM KRALUPSKÉ TURISTIKY

KRALUPY n. Vlt. –  „Jsem od mládí zvyklý pomáhat, nezříkat se práce navíc,“ říká Zdeněk Vejrosta.  Klub KČT slaví letos “90. narozeniny”. Léta hojnosti rozvoje turistického oddílu jsou v Kralupech nad Vltavou spjaty s člověkem, jehož jméno, a to nejen v našem městě, ale i daleko za jeho hradbami, zejména v prostředí České organizované turistiky, vzbuzuje úctu a respekt. Jedná se o Zdeňka Vejrostu, lídra domácích turistů.

s titulem mistr sportu

Jaké byly začátky cesty Vaší sportovní a funkcionářské angažovanosti?

Někdy kolem roku 1980 jsem si udělal první zkoušky vedoucího oddílu, posléze cvičitelský průkaz – pro turistiku mládeže, pěší, tábory. V roce 1981 jsem byl zvolen za člena výboru kralupské turistiky a od roku 1986 jsem předsedou turistiky v Kralupech a to až do současnosti.

Jedním z klíčových úkolů bylo vybudování vaší základny. Jak zpívá Michael Kocáb v písni Hapky a Horáčka V penzionu svět: “Ten kdo má pokoj, ten má zázemí…“. Jak složité bylo tento domov vybudovat a co to všechno obnášelo?

Na podzim roku 1990 jsme poprvé přišli na dnešní turistickou základnu – tehdy byla úplně zarostlá, bez jakéhokoliv vybavení. Postupně vše čistíme, plánujeme – prokousáváme se papírováním a povoleními. Tisíce hodin zdarma, shánění financí, psaní grantů, žádostí – to vše vedlo k současnému stavu – travnatá plocha, hřiště, velká pergola, ubytovna a hlavně naše klubovny. Vše však vyžaduje stálou péči a nadšení.

Váš oddíl je pilířem i republikových aktivit KČT. Můžete nám přiblížit Vi roli a přínos v republikové platformě KČT?

V současné době zastávám funkci předsedy Rady Turistických závodů (outdoor running) pro Českou republiku. Je to poměrně hodně organizační práce. 

Novoroční sprintduatlon

Sám jste aktivní i nad rámec vašeho oddílu, byl jste letitým členem Sportovní komise a působíte jako předseda v TJ Kralupy. Jak tyto aktivity zapadají do celkového kontextu Vašich volnočasových aktivit?

Jsem od mládí zvyklý pomáhat, nezříkat se práce navíc – tyto funkce se tak nějak zrodily, dalo by se říct, samy. Před cca 20 – 25 lety jsem na konferenci TJ kritizoval stav, v kterém TJ je – dluhy a preference určitých oddílů. Oddíly odešly a dluhy zůstaly – bylo mně řečeno, že když jsem tak chytrej, ať něco dělám – přijal jsem to jako výzvu, vstoupil do výboru TJ – jako místopředseda a posledních cca 8 let jako předseda – TJ je bez dluhů, zůstali v ní ti, co chtějí, a vše funguje.

Co se týče sportovní komise – vstoupil jsem do ní jako zástupce turistiky v době, kdy v ní byly zastoupeny téměř všechny oddíly – rozdělování financí probíhalo formou známostí a „porcováním medvěda“. Postupně jsme s Janem Špačkem vybudovali systém, dle mého názoru velice spravedlivý a funkční. Lidí se ve sportovní komisi vystřídalo hodně – ale vždy v ní zůstali jen ti, co měli zájem pracovat a ne se jen účastnit. 

MTBO - s  manželkou Romanou 

Vaše nasazení je obdivuhodné, nejlépe za něj hovoří výsledky Vaší práce. Jak vše dokážete skloubit se šťastným rodinným životem?

Drtivou většinu aktivit dělám společně se svojí manželkou a tak spolu trávíme volný čas a žijeme tak šťastný rodinný život.

Jaké všechny akce jako KČT zastřešujete? Váš roční kalendář je pořádně nabitý…

Vezmu pro příklad letošní náš kalendář akcí pořádaných pro veřejnost a akcí nad rámec oddílu.

Novoroční sprintduatlon / Zimní přechod Nedvězí / Uzlařská regata / Mistrovství Středočeského kraje – TZ / soutěž Stavba stanu / Do Okoře bez oře / Turistický pochod Dvořákova Nelahozeves / Český pohár – TZ a Mistrovství ČR v supersprintu / Hostibejcké schody / běh Hostibejcký kros.

Úzce spolupracujeme i s oddílem horských kol a ve spolupráci s nimi pak ještě pořádáme  MTBO – orientační závod dvojic na kolech a Kralupské kolo – cyklo závod pro děti a juniory.

Mimo těchto akcí jsou to pravidelné aktivity – schůzky, tělocvičny, fotbálky, brenbal, nácviky na závody + výlety, výpravy, tábory, závody… 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jste pořadatelé legendárního turistického pochodu Do Okoře bez oře. Letos se konal již 44. ročník. Jak jste byli s jeho průběhem spokojeni?

Letošní ročník jsme vyhodnotili jako bezproblémový. Vše nám klapalo a tak snad všech 1017 účastníků bylo spokojeno.

Jaká jsou největší organizační úskalí jeho organizace. S čím vším se musíte potýkat?

Největším úskalím jsou vždy neurvalci, kteří si ničeho neváží. Dělají na trasách pochodu nepořádek, alkohol je jejich věrným druhem. Poškozují tak dobré jméno akce.

Pamatuji si, že před několika lety byla tradice pochodu kvůli řádění vandalů a podnapilých mladistvých málem ukončena.

Ano, to je pravda – to nás trápí. Snažíme se spolupracovat s vedením obcí, policií – ale předejít tomu nedokážeme. Jsme však připraveni v případě problémů při dalších ročnících požadovat zákrok policie.

Dejte nám ochutnat z bonboniéry statistik pochodu Do Okoře bez oře. Čísla, rekordy, zajímavosti…

Poprvé se šlo v roce 1972 za účasti 354 osob. V roce 2011 šlo nejvíce účastníků – 2141. Rok 1987 – k pěším přibyla i cyklotrasa. 330 – to je nejmenší účast – rok 1990. Od roku 1992 je průchozí cíl na louce pod hradem Okoř. „20.000“ účastník prošel cílem v roce 1998. „30.000“ účastník prošel cílem v roce 2007. „40.000“ účastník prošel cílem v roce 2014. Rok 2012 – přibyla geotrasa (Do Okoře s GPS). Rok 2015 – v rámci akce přibyla běžecká turistika. Doposud prošlo či projelo cílem 41.679 účastníků.

na letním táboře (1) 

Kolik má váš oddíl členů, do jakých družstev a skupin je rozdělen, jaký je podíl soutěžní a nesoutěží náplně činnosti oddílu?

V současnosti má kralupská turistika 291 členů. Přímo v turistickém oddílu mládeže 3511 Vltavský paprsek působí 175 členů.

Sportovně působíme v Turistických závodech (outdoor runningu) – to je naše hlavní sportovní náplň. Zapojujeme se do běžeckých závodů – od krátkých až po maratony, závodíme ve spolupráci s oddílem MTB na horských kolech – opět od dětských závodů až po 24 hodinové závody. Máme skupinu brenbalu.

Náplň turistická je všeho druhu – pěší, cyklo, voda, poznávací akce, táboření, zahraniční expedice.

Od kolika let je oddíl otevřen novým členům? Jak probíhá zaučování nováčků?

Členství je otevřeno všem – od nejmenších až po dospělé. Snažíme se „rozjet“ rodinnou turistiku pro nejmenší, od 6-7 let je možno začít chodit do oddílu – zaučování probíhá na schůzkách, trénincích – snažíme se o zábavnou formu, zejména hrou.

Co pro Vás znamená letošní získání Poháru starosty města na sedmém galavečeru kralupských sportovců?

Pro mě i pro členy oddílu to znamená skutečně mnoho – ocenění naší práce a snahy o všestranný rozvoj – jak zaznělo z úst starosty na slavnostním galavečeru.

Jak Vy vnímáte město, kde žijete, rozvíjíte oddíl a jeho aktivity. Zdá se Vám hezké či nikoliv, jaké jsou jeho přednosti, slabiny?

Prožil jsem v Kralupech celý svůj život, vnímám je jako svoje město – pracujeme zde s oddílem, snažíme se v rámci svých možností městu svojí činností pomáhat a přispět tak k naplňování volného času jeho obyvatel. 

na výletě (Slovenský ráj)

Jsou Kralupy atraktivní pro turisty z jiných koutů naší domoviny či ze zahraničí? Nebo co by mohly a měly udělat pro to, aby byly?

V Kralupech se najde jistě celá řada zajímavostí – kulturních, historických či přírodních. Celá řada turistů, kteří k nám přijedou, jsou překvapeni, jak město vypadá. K vyšší turistické návštěvnosti se snažíme přispět i my – zrealizovali jsme turistický odznak Kralupsko, který zve právě k návštěvě našeho města a okolí.

AUTOR: Jindřich Kohm

Nominační televizní medailónek Zdeňka Vejrosty (Sportovec Kralup nad Vltavou 2014, kategorie Jednotlivec nad 51 let vč.)

 

Invalid Displayed Gallery

Autor:admin