Hezké počasí otevírá dveře kralupským letním místům

Zimní bundy a kabáty už snad na delší dobu můžeme odložit do našich skříní a místo nich pomalu vytahovat kraťasy a sluneční brýle. V našich domovech jen tak přírodně vitamín D nezískáme, a proto se vyplatí vyrazit ven. V našem městě je hned několik míst, které se za krásného počasí určitě vyplatí navštívit a o některých třeba ani nemusíte vědět. Je samozřejmé, že v tomto článku je jen pár míst z mnoha, kam se za letních dlouhých dnů vydat. A pokud budete mít po přečtení, byť jen chuť se někam projít, článek tím splní své poslání.

Jistota, která nezklame

Pokud by se vyhlašovala cena pro místo, odkud je nejhezčí výhled na celé město, většina lidí by zřejmě hlasovala pro altánek na vrchu Hostibejk. Cesta k výtvoru architekta Antona Karbana je lemována pískovcovými skalami a před vyhlídkou můžete ještě spočinout na speciální „lavičce smíření.“ Pokud vás výhled z altánu již omrzel, můžete popojít o několik metrů nahoru k betonovému bunkru, odkud výhled také nemá chybu. A pokud jste se na vrch rozhodli vyrazit se svými ratolestmi, určitě byste neměli pohrdnout krásným dětským hřištěm s dřevěnými atrakcemi.

Okolo Vltavy

Od Hostibejku se moc daleko nepohneme. Pravý břeh Vltavy se totiž dá označit za ideální místo pro odpočinek. Hned několik metrů od mostu T. G. Masaryka je možné sestoupit dolů k řece, kde se často hned z kraje vyskytují labutě, či kachny. Takže pečivo s sebou! Pokud budete pokračovat dále směrem na Nelahozeves, nejspíše nenarazíte v úkrytu stromů na lepší piknikové místo. Nebo ano? To se dozvíte později.

Levý břeh Vltavy patří zcela jistě Dvořákově stezce. Ta nás dovede z Kralup až k zámku v Nelahozevsi. V létě se stezka hemží zejména cyklisty, ale na pěší turistiku je jak dělaná. Z jedné strany je výhled na pískovcový masiv a z té druhé na řeku, kde na pravém břehu můžete narazit i na tůně, které slouží především jako rybářské revíry. Cesta je většinově vedena ve stínu, ale kdybyste přece jenom potřebovali uhasit žízeň, na konci stezky se nachází loděnice Marina.

Nemáte doma gril? Nevadí!

K hezkému počasí bezpochyby patří i letní venkovní grilovačky. Pokud však nemáte gril, nemusíte vůbec smutnit. V Kralupech se nachází několik míst, kde jsou umístěny venkovní veřejné grily, přesněji jich je ve městě pět. Najdete je na sídlišti V Zátiší, v Lobečku na pravém břehu Vltavy směrem na Veltrusy, ve Strachovském parku, na minickém kopci v blízkosti Macaláku a u biografu s výhledem na zámek v Nelahozevsi. Samozřejmě dřevo a věci na oheň si musíte přinést sami, i s nějakou tou dobrotou na gril. A u grilů v blízkosti vody nezapomínejte na teplejší oblečení, k večeru jde teplota mrazivě dolů.
Malebné Zeměchy

Pokud jste si říkali, jaké místo by mohlo být dokonalejší na piknik než břeh Vltavy, zde pro vás mám odpověď. Zeměšské rybníky jsou z hlediska návštěvnosti dosti podceňované, i kvůli tomu je zde ale zachováno typické klidné a tiché prostředí. Naleznete zde tak především rybáře, či pejskaře, přitom se zde nachází krásná cyklostezka, která pokračuje do nedalekých Olovnic. A co je zde ještě tak výjimečného? Západy Slunce. Proto pokud hledáte ideální místo na piknik se začínajícím stmíváním, Zeměšské rybníky budou tou správnou volbou.

V Zeměchách ještě zůstaneme, jelikož zde leží skutečná přírodní rarita. Ve zdejší sprašové rokli můžete na vlastní oči vidět, jak se zde střídaly doby ledové a meziledové. Spraš se zde totiž ukládal více jak 200 000 let. Vlivem vlhčího prostředí tu najdeme i vzácné druhy rostlin a živočichů. Příkladem je z rostlin například sasanka hajní, či bažanka vytrvalá. I kvůli vlhčímu klimatu je vhodná návštěva v ranních hodinách. A určitě se nenechte ovlivnit nepříliš malebným vstupem do rokle. Zbytek stojí za to.
Zeměšský hattrick zakončuje zalesněný vrch Špičák. Na jeho vrcholu se nachází kříž na kamenném podstavci. Právě k tomuto kříži vede cesta, po které vystupovali průvody věřících. Kromě toho je okolí vrchu Špičák hojně využíváno i houbaři. Pokud se dostanete až ke kříži, nabídne se vám přes siluety stromů další z mnoha nádherných výhledů kralupské krajiny.

Berte všechny jmenovaná jména v článku spíše jako ochutnávku. Ochutnávku toho, co dokáže toto město v letních měsících nabídnout. Proto hezkému počasí zdar a v Kralupech zvlášť.

Martin Javůrek


Pravý břeh řeky Vltavy

Venkovní veřejný gril u pravého břehu Vltavy


Západ slunce u Zeměšských rybníků

foto: autor článku

Autor:KZ