Vox populi – protipovodňová opatření

Protipovodňová opatření města

Dotaz občana:

Dobrý den,
zajímalo by mne, jestli se v předmětné věci katastrofálního roku 2002 pro Kralupy nad Vltavou někam pohnula účinná protipovodňová ochrana města. Zdá se, že kolem této problematiky vše utichlo…
Rád bych touto cestou na vašich stránkách vyzval odpovědné a pověřené osoby k veřejné diskuzi o tomto tématu s cílem ubezpečit z jejich strany obyvatele města Kralup o reálných krocích vedoucích k zajištění bezpečnosti osob a ochraně majetku před povodněmi.
Děkuji za otištění příspěvku v některém příštím vydání Zpravodaje.
S pozdravem
Jan Šmída

Odpověď:

Na konci roku 2015 byl vypracován odborný posudek mobilních protipovodňových opatření ve městě. Záměrem byla ochrana (pro město) kritické infrastruktury i nemovitého majetku. Z šesti lokalit byly tři označeny jako neochranitelné, a to z důvodu extrémní technické náročnosti provedení opatření, případně by finanční hodnota opatření byla podstatně vyšší, než hodnota chráněného majetku. Aktuálně tedy máme k dispozici systém tzv. “big-bagů”, jejichž instalaci zajišťují naše jednotky Sboru dobrovolných hasičů Kralupy a Minice. Samotné plnění modulů trvale uskladněným pískem zajištují svojí nakládací technikou Technické služby města. Dalším opatřením jsou klapky proti zpětnému vzdutí potoka v centru města a přečerpávací stanice.

Navíc město disponuje varovným a výstražným systémem, který zahrnuje bezdrátové hlásiče, sirény, hladinoměry a srážkoměry. Tento systém umožňuje rychlejší predikci možné krizové situace, a tím pádem adekvátní reakci složek města a integrovaného záchranného systému.

Taktéž je nutné zmínit zásadní změny na Vltavské kaskádě, které byly, i díky připomínkám a účasti města (je třeba zásadně vzpomenout práci odborného vodohospodáře Ing. Jakoubka) prosazeny a aktuálně je např. retenční prostor VD Orlík navýšen o 90 milionů kubíků vody.

Lukáš Hodík, DiS., krizové řízení města

Autor:KZ