Vox populi – blokové čištění

Úklid ulic

Dotaz občana:

Narušilo by chod TSM, kdyby byl úklid ulic o půl hodiny či hodinu později? Takto musíme v ranním shonu (školka, škola, zaměstnání) řešit ještě přeparkování. Děkuji.

Odpověď:

Bohužel není možné začít blokové čištění až od 7:30 nebo 8:00 hod. Naši zaměstnanci mají pracovní dobu od 6:00 do 14:30, v případě pozdějšího začátku úklidu bychom nestihli, co je na určitý den naplánováno. Blokové čištění je časově plánováno tak, aby se ještě před příjezdem techniky stihlo ručně připravit parkoviště/komunikace. Čistící vůz se totiž nedostane do rohů a zákoutí, takže musejí nastoupit motyčky a lopaty. Také se snažíme odstranit plevel, který čistící vůz neodstraní. Blokové čištění probíhá od začátku dubna do konce května, občané holt musí ten jeden den své vozidlo někam přeparkovat. Myslím, že dva dny v roce se to dá zvládnout (jarní + podzimní čištění). Není možné srovnávat naše město s Prahou nebo jinými velkými městy, protože tam je kapacita pracovních sil a finančních prostředků na jiné úrovni než u nás. Po úklidu se snažíme co nejrychleji odstranit nebo alespoň prozatímně otočit přechodné dopravní značení, aby mohlo být uklizené místo již využíváno občany k parkování. Někdy se nám stává, že čistící vůz sice částečně místo uklidil, ale má již plný zásobník na smetky, nebo mu dojde voda, a musí tedy na “pár” minut odjet. Mezitím nám občané parkují vozidla na ještě neuklizeném místě, a to i přes to, že tam je stále přechodné dopravní značení zákaz zastavení. Tímto úklid zpomalují a znemožňují.

Jiří Hájek, technik, TSM Kralupy

Názor pracovníků Aero Vodochody a Synthos:

Pracujeme od 6:00 do 14:00 hod., nám nastavení blokového čištění od 7:00 hod. vyhovuje. Když se vrátíme ze zaměstnání, úklid je hotov – značky jsou odstraněné a můžeme zaparkovat. Pokud by se začalo uklízet od 8:00 hod., úklid by trval minimálně do 15:00 hod. a bude to zase problém pro nás.

Autor:KZ