Podíl pohledávek na rozpočtu města za rok 2022 činil 2,35 %.

Mezi pohledávky města patří mimo jiné nesplnění povinnosti uhradit uložené peněžité plnění, zkráceně neuhrazené pokuty a poplatky za převážně místní a správní poplatky.

Některé pohledávky vznikají ze zákona, což jsou hlavně místní poplatky, od poplatníků se očekává, že svou povinnost znají a budou ji plnit. Těm zapomnětlivým, kterým je potřeba tuto povinnost připomenout, byly doposud, podotýkám, že nad rámec zákonem uložených povinnosti, zasílány složenky, což pro město není zrovna ekonomické. V současné době pracujeme na zefektivnění a i zlevnění výkonu agendy vymáhání, a to jak úpravou postupu při vlastním vyměření a vymáhání poplatků, tak i hledáním dalších možností, jak se k občanovi – poplatníkovi přiblížit. Ať se jedná o elektronickou komunikaci prostřednictvím e-mailu, využitím služby České posty tzv. hybridní poštou, sociálních sítí apod. Díky vizi vedení našeho úřadu o celkovou modernizaci našeho úřadu byl nedávno spuštěn Portál občana, pro nás konkrétně Platební brána MěÚ, kde se občan z pohodlí domova dozví, má-li vůči městu závazky a zároveň mu jsou poskytnuty potřebné údaje k jejich úhradě.

Sankční pokuty a penále jsou ukládány rozhodnutími odborů úřadu (odbor dopravy, výstavby, kancelář tajemníka, životního prostředí, obecního živnostenského úřadu) a městskou policií, která je ukládá formou uložení blokové pokuty a blokové pokuty na místě neuhrazené.

Pohledávky jsou vymáhány na ekonomickém odboru podle zákona 280/2009 Sb., daňový řád.
V rámci vymáhání pohledávek město spolupracuje s několika soudními exekutory a celními úřady.
Objemově největší podíl uložených pokut vzniká na odboru dopravy, kde jsou ukládány pokuty ve výši řádově několik stokorun až desítek tisíc korun.

Dlužníky jsou uhrazeny zhruba 2/3 z uložených pokut, přičemž mezi ty neuhrazené, které jsou následně exekučně vymáhány, patří převážně ty, které jsou vyměřeny v horní hranici výše pokuty, což jsou řádově desítky tisíc korun.

Vzhledem k tomu, že spektrum vymáhaných pohledávek je poměrně široké, je třeba k nim tak při vlastním vymáhání přistupovat. Pokuty jsou ukládány za spáchané přestupky, porušení zákonů. Ať se jedná např. o překročení povolené rychlosti, porušení zákazů na úseku provozu na pozemních komunikacích, porušení závazných vyhlášek, krádeže, výtržnosti, nesplnění povinností a další, vždy jsou dlužníci na nesplněnou povinnost upozorňováni. Novou lhůtu k úhradě pohledávky využije zhruba slabá 1/3 – 1/4 plátců, ostatní dlužníci nereagují, ať už z důvodu čistě osobního, či si doporučený dopis nevyzvednou vůbec. Tyto pohledávky jsou předávány prostřednictvím soudů soudním exekutorům, kteří je vymáhají podle zákona o soudních exekutorech. Zde je mimo jiné stanovena i výše odměny exekutora a uznání jejich nákladů, takže se nečinnému dlužníkovi, který je přesvědčen, že když si náš dopis nevyzvedne, dluh neexistuje, pohledávka navýší řádově o několik tisíc korun.

Proto vždy na dlužníky apelujeme, ať s námi komunikují, spolupracují, ať své pohledávky řeší (existuje možnost splátkového kalendáře – dluh splácet v menších pravidelných splátkách). Pohledávky totiž nikam nezmizí, uhradit se musí, ale nemusí to dojít až na krajní mez, kdy je povinnému pro prvotní pokutu za několik tisíc korun například obstaven majetek.

Eva Leksová, vymáhání pohledávek, Ekonomický odbor MěÚ Kralupy

Autor:KZ