Fejeton: Sami už se ani nevy—–

Sami už se ani nevy—–
aneb Ty ještě nemáš svého kouče?

Nemůžu si pomoct, ale přijde mi fakt absurdní, že na všechno je dnes třeba mít nějakého pomocníka či odborníka.

Nevíš, jak dosáhnout rychlejších kariérních postupů? Najmi si kouče…
Běhání je také hrozná věda, je to velmi „nepřirozený“ pohyb, opět je dobré si na to pořídit trenéra, abychom měli tu nejlepší techniku… A instruktor měl vyděláno :).

Nejsi si jistý, že tvůj spánek je v cajku? Pořiď si náramek, co tě bude sledovat celou noc. Vlastně i děti hlídáme hodinkami, můžeme je sledovat online… Všude! Není to nádhera? Problém nastává ve chvíli, kdy se jim zázrak pokroku vybije, ztratí signál GPS a ukazuje úplně jinou lokaci. My pak trneme, kde jsou, případně jak to, že jsou tam a tam… Když mají být onde.

Tvůj vztah prochází krizí? Nezoufej, internet je plný „zaručených“ vztahových poradců, kteří „pomohou“ s jakýmkoliv trápením, jen si to musíš co? No, přece patřičně zaplatit, že ano? Hodinová seance tě vyjde jen na 800/1500 či dokonce několik tisíc korun. No, neber to. Ne zřídka odcházíš s pocitem: „To jako vážně?“ Za tyto kecy jsem zaplatil/a takovou částku? Nedozvěděl jsem se nic nového. To bych mohl dělat taky…“ A mohl. Absolvuješ pochybný kurz na pár hodin/dní a jsi rázem vševěd. Nechápu, kde berou takoví specialisté odvahu radit třeba dětem při závažných problémech/poruchách, nebo dospělým v rámci záchrany partnerského vztahu… Paradoxem je, že když se podíváš na jejich soukromý život, zjistíš, že jej sami žít neumí: rozvedený, jednou žije se ženou, jindy s mužem, hledá se, neví, čí je, má problémy se svým dítětem, špatné vztahy v širší rodině… A ten má dobře poradit? Chacha…

Na podstatné jméno „čištění“ mám již těžkou alergii, dnes můžete čistit kde co, organismus jako takový, nebo jen střeva, játra, či cokoli jiného dle libosti, na všechno máme tisíc rad, specialistů, preparátů. Došli jsme tak daleko, že můžeme pročišťovat i své vztahy: „Cítím, jak je to v mé rodině již pročištěné,“ řekla jedna herečka zabývající se duchovním rozvojem, když dělala nábor pro své „čisticí“ seance. Tak trochu (spíš velmi :)) mi z toho kouká business, ale kdo chce kam…

Lidé platí tisíce za to, že spolu někde trpí hlady (čti „drží půst“), jsou zavřeni ve tmě, aby objevili svoje pravé já či našli odpovědi na své nejniternější otázky – jako by se do tmy nemohli zavřít doma a zdarma :).

„Pokrokové“ firmy často bazírují na tom, aby ze svých oveček vytěžily maximum. Posílají je na nejrůznější školení pofidérních hodnot – třeba „time management“. Pardon, ale jsem holka z vesnice a jsem za to ráda :)), kdo si neumí organizovat čas, školením to fakt nezachrání, mám ve svém okolí několik absolventů těchto školení a… Je to marný, je to marný, je to marný! Soft skills (tzv. měkké dovednosti), další oblíbené školení manažerů firem. Často těmto šaškárnám předchází analýza osobnosti (čti: chceme najít tvé silné, slabé stránky a určit celkový osobnostní profil, abychom věděli, jak na tebe, jak s tebou manipulovat, aby z tebe byl co nejvyšší užitek…). Nenacházíme se už ale za hranicí etiky? Má zaměstnanec šanci odporovat?

Často v zaměstnání dochází k paradoxním situacím, že vás vede šéf, co absolvoval vyhlášený /rozumějte nějakou „hvězdou“ vedený/ kurz manažerských dovedností, přesto s vámi jedná jak s kusem ho–a a umí vás dokonale demotivovat a sebrat vám poslední chuť do práce pro něj a firmu…

Řekla bych, že celkově ztrácíme kompetence, auta už umí řídit sama, s navigací se neztratíte (pokud ovšem v lese nevypadne signál nebo nemáte vybitý telefon), ale už neumíte jezdit podle mapy. Chytrý hrnec dokáže uvařit sám (bude vás to stát jen 35 tis. Kč) a pak další finance na zakoupení jednotlivých receptů/programů.

Ženy se chodí do kurzů učit jak rodit (jak se – proboha – vedly dříve, když neměly patřičné “know how”? :)), dále na ně cílí “neodolatelné” nabídky typu “Probuď v sobě ženu”, či “Jak se mít ráda?” Ani muži nejsou bokem, mohou se zúčastnit kurzů otcovství, či “Poznej sám sebe”. Mnozí školáci dnešní doby mají asistenty, v některých třídách je jich tolik, že ruší výuku samotné učitelky a poslech výkladu zbytku třídy…

V Anglii jsou prý zakázané nože, aby si s nimi lidé neublížili :), snad se tato péče o lid nedostane až k nám… Trampové vždy jezdili do lesa zásadně s nožem a sekyrkou, aby si postavili přístřešek a zahřáli se u ohně.

Tak se ptám… Kam se vytratil zdravý selský rozum? Zmizel stejně jako sedláci z venkova?
Andrea Jůnová

Autor:KZ