Plave, létem létá a Kurt Gebauer ve Velvarech

Volný, neomezený pohyb a svoboda – tím je pro někoho létání, pro jiného plavání.

Plavoucí a levitující lidská těla si můžete prohlédnout ve vedlejším městě Velvary v galerii Tomáš Vosolsobě. Od začátku léta tu probíhá výstava díla českého umělce Kurta Gebauera. Jeho dílo můžeme najít na různých místech České republiky a mezi jeho žáky se řadí i např. David Černý nebo Lenka Klodová.

Kurt Gebauer je autorem sochy W.A. Mozarta, která stojí od roku 2007 na brněnském Zelném trhu. Hudebního skladatele zobrazil okřídlenou postavou s nahým dětským tělem a velkou dospělou hlavou.
Jeho dalším dílem je ocelová plastika ležícího červeného srdce u Národního divadla v Praze, dnes památník Václava Havla.

Během vernisáže mluvil Kurt Gebauer velmi často o válečné situaci na Ukrajině. Tak jako již po několikáté ukázal, že mu lidská tragédie není lhostejná a dost často se promítá i do jeho díla. Nosným tématem velvarské výstavy je volný pohyb a radost z něj.

„Jsou to především ženské figury osvobozené od zemské tíže,“ říká kurátorka výstavy Lucie Štůlová Vobořilová, podle které lze „plavkyně“ metaforicky číst jako oproštění se od starostí a obrácení mysli i srdce k duchovním věcem.
„Lidi se u vody chovají úplně jinak, jsou to šťastní živočichové,“ tvrdí sám autor.

Opava, 18. 10. 2021, Kutr Gebauer – sochař
Foto: MAFRA – Alexandr Satinský
Kurt Gebauer – sochař v opavské galerii Kupe

Je úkolem umění provokovat?
K. G.: Může mít různé účely – může zdobit, může provokovat, může posouvat vývoj. Hlavně je to způsob, jak zaměstnat lidskou mysl, aby se nenudila. Člověk má spoustu času… My občas nemáme co dělat a jsme v podstatě agresivní živočiši, kteří hledají záminku ke konfliktu a v přirozenosti živočichů a smeček je likvidovat tu vedlejší smečku anebo se vymezovat vůči sobě. A to je v tom lidském podání tragédie. Tím, že se lidé zaměstnají a tvoří něco pro svůj prostor, kompenzují tím ten čas, který by jinak mohl být zneužit. Jak já říkám „sochy ve veřejném prostoru brání 3. světové válce“. Lidé ani nemusí do galerie, ale vidí je kolem sebe. A už mají téma, diskutují, souhlasí či nesouhlasí spolu – ale stále se baví o umění.

Výstava Plave, létem létá potrvá ve velvarské galerii do 17. září a je k němu přichystána i výtvarná dílna.

Hana Bozděchová

Autor:KZ