Pavel Pližingr: Jediným limitem je fantazie…

„Malování světlem“, už to slovní spojení prozrazuje, že se oko divákovo bude moci těšit na něco nevšedního, kreativního, poetického, snového až mystického… Výsledek této techniky focení nejenže upoutá, ale přímo vyrazí dech. Připomíná totiž malý zázrak, u kterého dumáte, jak jej mohl autor bez použití grafického editoru docílit… Neobvyklou techniku focení vám přiblíží nadšený lightpainter Pavel Pližingr, který vede kurzy i v rámci místního DDM.

Pane Pavle, jak u vás začala vášeň pro kreslení světlem?
Koupí prvního fotoaparátu. Zprvu jsem – jako všichni – fotil všechno. Tíhnul jsem však k fotografování za tmy, pro které je typická noční scenérie, lampy, osvětlené domy, mezi nimi světelné stopy po projíždějících autech. Člověk tuto disciplínu vyzkouší, postupně začne experimentovat, až tomu nakonec úplně propadne a má plnou skříň různých světýlek a dalších nástrojů.

Kolik let se mu věnujete?
Více než sedm let.

Kam chodíte na nápady?
Podněty hledám ve svém okolí, někdy je úkol daný tématem výstavy či soutěže, jindy se inspiruji u svých oblíbených lightpainterů ze zahraničí.

Klasická fotografie vás nikdy nelákala?
Obyčejná fotka mě nebaví, její disciplíny si odbudu v noci… Kreativně mě naplňuje právě kreslení světlem, noc/tma, hvězdy, zakomponování světelných efektů do fotky, někdy i zapojení modelky.

Co vše se dá touto technikou (na dlouhý čas) zachytit?
V podstatě všechno :).

Jaká jsou potřebná náčiní a podmínky v okolí?
1) Je třeba fotoaparát, který umožňuje manuální nastavení. 2) Dále stativ – některé nápady se fotí několik minut, to by se nedalo v ruce udržet… 3) Tma. 4) Světýlka či LEDku, kterou si připevníte na pingpongový míček/plastikový obal z Kinder vajíčka, k tomu dáte provázek a máte pěkný nástroj na malování světlem…

Liší se nějak realizace venku a vevnitř?
Já interiéry nevyhledávám, odráží totiž světlo, raději mám venkovní focení, kde světlo mizí do prostoru a mám i větší rozmanitost okolí, než jsou 4 stěny.

Kde mohou případní zájemci od vás získat potřebné know-how?
Ano, nabízím individuální lekce, skupinové workshopy, v DDM kroužky pro děti (od 10 let výše).

Jaké máte výzvy do budoucna?
Vyfotit co nejlepší fotku. Jediným limitem je zde fantazie. Stačí přijít na pěkný nápad a pak jej zrealizovat. V poslední době mi byla výzvou fotka do soutěže s klíčem, v zadání bylo co nejoriginálnější ztvárnění. Od starosty Nelahozevsi jsem si půjčil klíč od kostela. Výsledek (viz foto) posuďte sami – ruka drží klíč, do ruky je propsaná klíčová dírka.

Existuje nějaký dosud nerealizovaný nápad, který máte v šuplíku?
Těch mám celý seznam :). Také míst na focení. Jen najít ten čas…

Děkuji za rozhovor a úžasné fotky zdejších kouzelných míst do Zpravodaje jako kroniky města.
AJ

Medailonek:
Pavel Pližingr
– lightpainter, sedm let tvorby, ambasador značky Olympus/OM System;
– vedoucí kurzu „Mladý fotograf – malování světlem“ v DDM Kralupy;
– logistický manažer žijící v Lešanech.

Největší počin autora – postava v procesoru základní desky od PC (tato fotka si vyžádala komplikovanější přípravu před focením, příprava trvala hodinu, byly použity dva stativy, nejdříve fotoaparát mířil na základní desku a následně se, v průběhu expozice, přesunul na druhý stativ, kde mířil na modelku).

Největší počin autora – postava v senzoru základní desky od PC (tato fotka si vyžádala komplikovanější přípravu před focením, příprava trvala hodinu, byly použity dva stativy, nejdříve fotoaparát mířil na základní desku a následně se, v průběhu expozice, přesunul na druhý stativ, kde mířil na modelku).

Kreslení světlem je dynamická tvorba fotografie, kdy člověk objevuje barevný svět kolem sebe, který je zahalený do tajemné náruče tmy.
Pavel Pližingr

Další fotografie najdete na:
https://www.kreslenisvetlem.com/
https://www.instagram.com/kreslenisvetlem/

Autor:KZ