Fejeton: Veselé vánoční pečení

Nejsme líní se nažrat, nikdo z nás, já, manžel, dcera, kocour, anduláci… Držíme partu, jsme labužníci, u nás je vždy plná lednice a spíž. Sporák a trouba nezahálí, domácí je domácí… Občas se naše chutě rozchází, to když manžel sype do jídla chilli papričku s pálivostí několika milionů, to nemusím.
Blížil se advent, nákup surovin na pečení jsem měla za sebou, demokraticky jsme zvolili, které druhy cukroví letos budou, které jsou ty nej…

Linecké si už krásně voní bytem, v těsném závěsu ho střídají kořeněné perníčky, aby následně uvolnily flek, pardon – plech, vanilkovým rohlíčkům. Hromádky se štosují, plechy se, jak na běžícím páse, přesunují mezi chladnou terasou a horkou troubou, následují šipky do vanilkového cukru, které všichni zúčastnění rozhodně nepřežijí bez újmy na tvaru, nevadí, později budou ekologicky zlikvidováni, rozumějte – snědeni.

Jak si tak s dcerou vykrajujeme tvary, plníme formičky, vršíme upečené komínky dle druhů, radujeme se z výsledků své práce… Napadne mě něco z těch dobrot ochutnat… Křup! Namísto slasti šok! Oči mi div nevypadnou z bulev… „Co je, mami?“ říká dcera. „To cukroví pálí jako čert, ochutnej! A není to teplotou…“ Přemýšlím, jestli jsem nesáhla vedle, když jsem přidávala perníkové koření, vanilku, skořici… Ale zas tak blbá (snad) nejsem… Zkoušíme jeden kousek za druhým… „Všechno je zkažené!“ Pusa pálí. Oči vlhnou – ne jen tím kořením, ale i počínajícím pláčem/vztekem… „Já tě zabiju! Kde seš?“ Vybíhám z kuchyně, v ruce třímajíc cukrářskou špachtli hledám manžela… Nedávno totiž sušil svoji bohatou úrodu pálivých papriček v naší horkovzdušné troubě! Ten lotr! Nejen, že jsme v době sušení všichni slzeli, až brečeli, přestože byla všechna okna a dveře dokořán, a digestoř frčela na plné obrátky, ale ten jemný prach z papriček zůstal zřejmě v útrobách trouby a čekal na svoji příležitost, moje vánoční pečení!

Už ani nevím, zda jsme tenkrát to cukroví všechno vyhodili, nebo jej snědl manžel (za trest :)), každopádně dostal doživotní zákaz na používání trouby. Ježíšek mu na jeho vypečené experimenty přinesl sušičku, kterou však mohl používat jen venku na terase :).

AJ

Autor:KZ