Helena Plicková: Zveme vás do baru, z baru do divadla, z divadla do baru

„Postavme společně divadelní bar!“, tak zněla výzva ke sbírce na Hithitu, do které se zapojilo téměř sto fanoušků místního amatérského divadla. Nejenže se cílová částka 40 tis. Kč podařila vybrat celá a včas, ale nadšení příznivci přispívali i po jejím skončení… Více o radostných novinkách v Divadelním spolku Scéna s Helenou Plickovou, členkou souboru…

Heleno, co všechno bylo předmětem rekonstrukce, na co se mohou návštěvníci těšit?
Naše největší bolístka byla místnost U Fandy pojmenovaná podle divadelníka, co tam míval čalounickou dílnu, tu jsme chtěli zrenovovat, abychom měli příjemné zázemí pro diváky. V souvislosti s tím bylo třeba vyklidit spoustu harampádí. My, divadelníci, jsme neuvěřitelní v tom, kolik věcí dokážeme nashromáždit (mluvím i o generacích před námi). U Fandy nám tak vznikla krásná divadelní kavárna či bar. Využili jsme vysokých stropů a udělali jsme tam patro, které bude sloužit jako sklad kulis. V další fázi bychom je rádi ještě více zredukovali, aby tam vznikl útulný prostor pro posezení hostů.
Ve všech prostorách máme nové podlahy. Od 60. let, kdy klubovna vznikla, byla nyní udělána i nová elektroinstalace (včetně osvětlení), voda, odpady a topení. Také jsme vymalovali. Vstupní chodba úplně prokoukla a opticky se zvětšila. V neposlední řadě jsme rádi za nové toalety.

Jaké byly náklady – co pokryla městská kasa, kolik přispěli dárci?
Nákladově jsme na částce 730 tis. Kč. Největší příspěvek jsme dostali od města, to poskytlo dotaci ve výši 500 tis. Kč, bez něj bychom proces obnovy vůbec nezačali, přestože jsme měli projekt připravený již delší čas, nemohli bychom si to jako amatérské divadlo finančně dovolit. Také jsme dostali sponzorský dar od Bidfoodu. Dále drobnější částky od přispěvatelů na Hithitu, kteří se skládali na paletový bar. I když sbírka skončila, lidé posílali peníze dál, to bylo dojemné. Zbytek potřebných peněz šel z kasičky spolku. Děkujeme všem, kteří k obnově Scény nějak přispěli. Vše se povedlo za neuvěřitelně krátký čas. Na výsledek jsme moc pyšní.

Jaká máš očekávání od nových prostor?
Očekávám, že to u nás bude krásně žít, že s námi diváci zůstanou po představení, nebudou muset hned ven do deště/zimy/tmy, nebo naopak, že přijdou dříve a stihnou si dát před divadlem ještě kávu. Rovněž, že se k nám budou rádi vracet. A také doufám, že nás to tu donutí udržovat pořádek :).

Jak dlouho trvala divadelní odstávka, čím bude sezona znovu zahájena?
Odstávka začala na podzim 2023 po Scéna Festu, chtěli jsme vše stihnout do jarního festiválku Za vodou (22. 6. 2024), kterému 21. 6. předcházelo slavnostní otevření – takové zahájení nové éry divadelní klubovny.
V mezičase jsme ale nelenili. Měli jsme alespoň nějaké „zájezdy“. Jen byla trochu komplikace v tom, kde zkoušet…
Celý plán obnovy tedy časově vyšel, všechno si „sedlo“. Podařilo se nám sehnat potřebné řemeslníky, do menších prací jsme se zapojili i my samotní. Všem aktérům patří velký dík, jmenovitě naší předsedkyni Tereze Hrabánkové, která vše koordinovala, a hlavně našim šikovným klukům, kteří zvládli množství práce svépomocí: „Hoši, děkujem!“

Děkuji za rozhovor.
Andrea Jůnová

Medailonek:
Helena Plicková
Produkční a herečka v Divadelním spolku Scéna Kralupy

…za vším hledej bar
Teda přesněji klubovnu, ale to tak dobře nezní. Náš bar, pěkný dřevěný, léty našimi rukávy leštěný, to je středobod magické klubovny, kde se zrodilo to nejlepší z našeho divadla. Klubovnu vystavěli kralupští divadelníci v akci Z (rozuměj „brigádnicky“, tedy zadarmo) v zadním traktu místního kulturního domu Vltava už někdy v osmdesátých letech minulého století. Stavba je to robustní, protáhlá s podkrovím nacpaným kostýmy a rekvizitami. Tak jsme to spolu s cennými radami zdědili my, třetí generace kralupských divadelníků. V klubovně se scházíme, zkoušíme nové hry a vymýšlíme vlastní. Tady domlouváme organizaci našich festivalů, z nichž největší je více než dvacetiletá přehlídka Za vodou. U baru se ale nerodí jen naše veřejné vystupování. Divadelní bar je místo posvěcené mnoha oslavami našich narozenin a také narození našich dětí. Klubovnu jsme upravili na komorní scénu, takže přívětivost našeho baru osvíceného čtyřmi zavěšenými lampičkami s rákosovými stínítky mohou příležitostně zakoušet i naši diváci. Přicházejí na naše představení i na divadla, která do Kralup zveme k hostování. V divadelním spolku Scéna Kralupy se orientujeme na současnou dramatiku a autorské divadlo. Hrajeme pro dospělé, kteří se nebojí být dětmi a také pro děti, ve kterých ctíme budoucí dospělé. Hlásíme se do divadelních přehlídek a soutěží, kde se nám dostává cenné odborné zpětné vazby a kde poznáváme další soubory a zajímavá představení.“
Tak neváhejte a doražte na některý z našich divadelních kusů ;).
Zdroj: www.scenakralupy.cz

Autor:KZ