100 let ZŠ Komenského v Kralupech nad Vltavou

Základní škola na Komenského náměstí v Kralupech n. Vlt. se úspěšně zhostila oslav svého stoletého trvání. Oslavy byly krásné a náročné na přípravu, za což patří dík všem, kteří se o úspěch zasloužili. Při této významné události ne- mohu nevzpomenout období let 1 990-1997, kdy byli všichni tehdejší pracovníci školy vystaveni tvrdým pracovním podmínkám, v nichž osvědčili svoji vysokou profesionalitu. V roce 1990, kdy jsem přijala funkci ředitelky školy, jsme začali uvažovat o vstupu do právní subjektivity. Na základních školách mělnického okresu nebyly v tomto směru žádné zkušenosti.

Jezdili jsme pro ně s Mgr. Hrubou, zástupkyní řed. školy a představiteli-MěÚ v Kralupech až do Mostu, kde taková ZŠ již existovala a zástupci tamějšího MěÚ nám ochotně předávali potřebné in- formace. Po odsouhlasení všemi pracovníky školy a vyřízení všech nezbytných náležitostí přešla škola včetně školní jídelny k 1.1.1993 do právní subjektivity. Za jeden z největších kladů té doby považuji vynikající spolupráci s MěÚ v čele se-starostou Mgr. P. Ryntem, který pomohl škole i se stabilizací učitelských kádrů poskytnutím tolik potřebných bytů. Ve škole byla provedena generální oprava střechy, elektrických rozvodů, rekonstrukce sociálních zařízení a kanalizace, zateplení chodeb zdvojením oken, nátěry všech dveří a oken, stavební úpravy vnitřku budovy včetně nového školnického bytu z bývalé školní družiny.

Ze starého bytu školníka byla vytvořena nová třída pro žáky. V tělocvičně byla položena nová podlaha, obloženy zdi, izolováno vše proti vlhkosti a zprovozněny sprchy a umy- várna pro žáky. Sborovna byla přemístěna, vznikla kancelář pro ekonomku školy a hovorna pro rodiče žáků. Byla vybudována nová počítačová pracovna stejně jako pracovna chemie, třídy byly postupně vybavovány novým nábytkem. Proběhla rekonstrukce kotelny z pevných paliv na plyn. Třešinkou na dortu se stala nová fasáda školy. Řada úprav se prováděla za plného provozu školy a všichni zaměstnanci projevili nesmírnou dávku pochopení a obrovské pracovní nasazení. Škola dál plnila své hlavní poslání – výuku a výchovu svěřených žáků. Kromě jiného jim nabídla řadu volitelných předmětů, z nichž: největší zájem budila výpočetní technika. Rovněž pískání na flétničku, které se uskutečnilo díky spolupráci se ZUŠ, mělo velký ohlas u žáků nejnižších tříd. Všechny tehdejší aktivity školy vyjmenovat nelze. Za každou se skrývá nepopsatelný kus práce. Chci poděkovat všem. kteří v tak hektickém období poskytli škole všechny své síly a svoji podporu. K významnému jubileu přeji ,,Komendě” i nadále nadšené a obětavé vedení, zapálený pedagogický sbor, vstřícnost nad? řízených a podporu rodičovské veřejnosti.

Mgr. Vlasta Hykyšová ředitelka školy 1990-97

Autor:KZ