Když se sen stane skutečností, je to nepopsatelná radost

Když se sen stane skutečností, je to nepopsatelná radost,

své o tom ví Kristýna Dyková, mnohonásobná mistryně republiky v dálkovém plavání, která zdolala i kanál La Manche.

Sen o přeplavání Vltavy v celé délce jejího toku se zrodil právě v její hlavě. Sestavila skupinu 16 zkušených plavkyň (z toho jsou tři Kralupačky), které ve čtyřech štafetových týmech uplavaly 350 km, a to ve dne v noci od 13. do 19. června. Vltavu zdolaly kraulem na podporu Aliance žen s rakovinou prsu, která má v některých městech na Vltavě svá centra a jejich pacientky se tak symbolicky připojily k plavbě (styl „prsa“ by byl sice stylový, ale pomalý :)).

Podmínky měl CZECH LADIES Team vskutku spartánské. Doprovázely je lodě, čluny, paddleboardy nebo karavan. Kromě samotného fyzického výkonu a náročné logistiky se odvážné ženy potýkaly i se stavem Vltavy po povodni, v níž byly některé úseky dost riskantní, navíc teplota řeky pod přehradami klesala i pod 10° C.

Ženská houževnatost nepříznivé podmínky překonala a heroický výkon na trase z Nové Pece na Lipně až do Mělníka na soutok s Labem byl šťastně dokonán. Projekt Vltava Swim 2024 se tak zapsal do historie jako první počin tohoto druhu.

Kristýno, kde vznikl nápad na dálkové plavání po celé délce Vltavy?
Je to zhruba rok, co jsem přeplavala Severní kanál a měla jsem potřebu vrátit všechnu tu podporu, co jsem dostala, zpátky do plavecké komunity, primárně báječným ženám, které mám ve svém okolí.

Kolik plavkyň se účastnilo a jak dlouhé měly jednotlivé úseky?
Dohromady nás bylo 17, střídání probíhalo dle potřeby, 4členná skupina měla na starost 24 hodin, což je zhruba 50/60 km.

Jaký úsek jste měla vy?
Plavala jsem úplně první, na Lipně, a to z bezpečnostních důvodů. Kdyby to bylo špatně naplánované, tak abych to případně odnesla sama. Pak jsem ještě „naskočila“ na trase, když se nám jedna plavkyně zranila. A dále tady v Kralupech, když jsme se ocitly v časové tísni a potřebovaly jsme do Miřejovic doplavat v určitou dobu.

Jak se vám plavalo, vyskytla se nějaká pozitivní či negativní překvapení?
Překvapilo mě, jaká zima byla na Lipně, hlavně přes noc, ale voda byla všude celkem teplá, tedy kromě Prahy, kde měla řeka nějakých devět stupňů. Počítali jsme, že to bude víc, ale i tak to holky perfektně zvládly.

Žádné další komplikace vás na trase nepotkaly?
Všude byla spousta rybářů, což mě při plánování nenapadlo, jak ryby nelovím, oni tou dobou loví štiky či podobné dravce, ale měly jsme výborný doprovod, který nás dobře vedl, i všechny přehrady jsme překonaly bezpečně, nikomu se nepřihodilo žádné větší zranění.

Co velké lodě a tma, nepředstavovaly nebezpečí?
Schválně jsme plavaly před sezonou, aby nebyl moc velký provoz. Velkou část jsme zdolaly v noci, abychom se lodím vyhnuly. Nejkomplikovanější úsek byl přes Prahu, kde je spousta zdymadel, lodního provozu.

Akce se konala ve prospěch určité neziskové organizace, můžete ji čtenářům přiblížit?
Plavaly jsme pro Alianci žen s rakovinou prsu, protože je to téma, které je pro nás všechny důležité. Otužování a plavání je pro ženy s rakovinou, nebo po jejím prodělání, velmi vhodné, takže naše propojení je více než smysluplné.

Plavecky jste zdolala i kanál La Manche, co bylo náročnější?
Záleží, z jakého úhlu se na to člověk dívá. La Manche byl jednodušší ve spoustě věcí, člověk skočil do vody a plaval, byl tam sám. Vltava byla logisticky strašně náročná, plavecky ani tak ne, byly jsme tým, musely jsme na sebe dávat pozor. Ta energie se však vrací zpátky. Oba výkony měly něco do sebe.

Máte před sebou nějakou další výzvu?
Doufám, že ne :). Mám výborný tým, věřím, že z něj vzejde něco, na čem se zas všechny budeme podílet. Ale nyní si dávám volno od organizování čehokoliv… Chci si užít prázdniny :).

Děkuji za rozhovor.
Andrea Jůnová

Kristýna Dyková – medailonek:
Zkušená dálková plavkyně, která je mnohonásobnou mistryní České republiky v dálkovém plavání a má za sebou přeplavby kanálu La Manche (2021), Severního kanálu (2023) a další úspěchy.

Tým CZECH LADIES Vltava Swim 2024:
Kristýna Dyková, Anna Michalcová, Anna Bielecká, Lenka Šlehoverová, Lucka Gallistl Pilnáčková, Ilona Peková, Dita Pelikánová, Zuzana Sýkorová, Alica Fedoriková, Réka Udvardy, Jana Řezníčková, Pavlína Procházková, Pavlína Nováková, Kristýna Běželová, Veronika Horáčková, Terka Vlasáková.

“Kdyby to nebylo obtížné, už by to přeplavali muži…” Nikola Pazderová, projekt Bellis

Přestože Vltavu zdolaly většinou kraulem, plavaly za zdravá prsa na podporu Aliance žen s rakovinou prsu.

Plavání jako prevence i rehabilitace
Propojení s Aliancí žen s rakovinou prsu není náhodná. Organizace pomáhá ženám, které se potýkají s akutní fází onemocnění nebo ho v minulosti prodělaly. V České republice si diagnózu rakovina prsu vyslechne každý rok 7 600 žen a právě plavání je jednou z nejvhodnějších metod rehabilitace po operacích. Ředitelka Aliance žen s rakovinou prsu Štěpánka Pokorná k tomu říká: „Bez pohybu a vody není život. Plavání spojuje tyhle 2 nepostradatelné věci. Pomáhá udržet zdraví nebo ho navracet. Jsme šťastné, že se jako zástupkyně žen, které si procházejí nebo prošly léčbou rakoviny prsu, můžeme připojit k této unikátní akci a podpořit všechny ženy, aby se nebály, šly za svými sny a dělaly věci, které je činí šťastnými a dodávají jim sílu.“

Rozhovor s Kristýnou Dykovou.

Autor:KZ