Do ciziny na zkušenou

KRALUPY n. Vlt. – Jako každý rok jsme i letos měli možnost opustit školní lavice a vydat se na zájezd do Velké Británie. Cestou přes Francii jsme si udělali jednodenní zastávku v Paříži a byli jsme okouzleni mohutností Eiffelovy věže, katedrálou Notre – Dame a příjemnou projížďkou po řece Seině. Unaveni z dlouhého dne jsme přespali v malém hotelu a časně ráno jsme pokračovali trajektem z Calais do Doveru.

Díky vedení školy, které nás podporuje v jazykových znalostech, jsme měli možnost ubytování v hostitelských rodinách a tak si procvičit svou angličtinu. Byli jsme rozděleni do rodin a už záleželo jen na nás, jak si poradíme s jazykovou bariérou. Po počátečních rozpacích se většina z nás rozmluvila a byla schopna základní konverzace. V našich „nových“ rodinách jsme měli možnost poznat styl bydlení, stolování a neformální komunikace v anglickém jazyce.

Po snídani nás hostitelské rodiny dovezly na určené místo a následoval celodenní program. Měli jsme možnost na vlastní oči vidět univerzity v Oxfordu a Cambridge, kterou jsme si prohlédly při projížďce na gondolách. Nemohl chybět ani proslulý Big Ben, honosné budovy parlamentu Westminster a královský hřebčín, kde jsou ustájeni ti nejlepší koně. Co by to bylo za návštěvu Londýna bez Buckinghamského paláce, který je oficiálním sídlem královny, muzea voskových figurín Madame Tussaud nebo projížďky na obřím kole – London Eye. Pěkný byl i hrad Tower, Trafalgarské náměstí a mnoho dalších zajímavých míst.

Unaveni, ale plni zážitků, jsme se vraceli do náručí rodičů, kteří nedočkavě vyhlíželi příjezd autobusu. Veliké poděkování patří nejen vedení školy, ale i paní učitelce Veselé, Gleichové a Vaňkové, které se s trpělivostí a dobrou náladou postaraly o bezproblémový průběh celého zájezdu. Já osobně v letošním roce končím devátou třídu, ale díky akcím, které pořádá naše škola, vím, že Velká Británie je krásná země, kterou určitě ještě mnohokrát ráda navštívím.     

autor: Eliška Holcová, 9.B ZŠ Gen. Klapálka

IMG_4003

Žáci ZŠ Gen. Klapálka při návštěvě královského sídla Winsdor

foto: Ing. Michaela Gleichová

Autor:admin