Než zapálíte vatru či ohýnek na „čarodějnice“

KRALUPY n. Vlt. – Poslední dubnový den je spojován s tradicí pálení čarodějnic. Pořadatel (i soukromá osoba) však musí pamatovat na určité povinnosti a pravidla, kterých se musí držet. Všichni organizátoři pálení čarodějnic jsou (dle § 5, odst. 2, zákona č. 133/1985 Sb. o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů) povinni předem oznámit akci, s přijatým protipožárním opatřením, na příslušnou stanici Hasičskému záchrannému sboru Středočeského kraje. 

V Kralupech nad Vltavou útvar HZS naleznete v Přemyslově ulici čp. 935, tel.: 950 896 011, e-mail: ps.kralupy@sck.izscr.cz. Dále můžete využít elektronický formulář (nejen pro nahlášení pálení čarodějnic, ale i v jiných situacích) na stránkách www.hzssck.cz.

Povinností pořadatele sice není oznámit akci na Městský úřad Kralupy nad Vltavou, ale žádáme o zaslání informace na e-mail mesto@mestokralupy.cz. Zajistíme předání informace městské policii, Policii ČR a sborům dobrovolných hasičů.

Připomeňme si základní pravidla, kterých se při otevřeném ohni musíme držet:

  • místo ohniště musí být mimo dosah hořlavých látek (mimo dosah lesa, stohu, suchého stromoví či keřů, nerozdělávat oheň na suché trávě atd.),
  • dbejte na bezpečnou vzdálenost od jakékoli budovy,
  • sledujte povětrnostní podmínky a srážky v předchozím období,
  • nerozdělávejte oheň vysoce hořlavými látkami (benzín atd.),
  • mějte při ruce hasící materiál (vodu, zeminu atd.),
  • pořadatel opustí místo ohniště až po úplném uhašení.

 

autor: Radka Holeštová, Lenka Moravcová

Prezentace evidence paleni ke stažení ve formátu PDF ZDE

Autor:admin