Tuchoměřice brání zahájení stavby propojení silnic R7 a D8

Středočeský kraj – Kudy povedou důležité dopravní stavby? I o tom jednala v pondělí 10. srpna Rada Středočeského kraje. „Schválili jsme vypracování druhé aktualizace Zásad územního rozvoje Středočeského kraje (ZÚR SK). A to konkrétně textové i grafické vymezení koridoru silnice mezi obcemi Tuchoměřice a Tursko. Tato silnice má navázat na plánovaný obchvat Kralup nad Vltavou a bude součástí propojení rychlostní silnice R7 a dálnice D8,“ vysvětlil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

„Bohužel se nepodařilo domluvit s obyvateli a vedením obce Tuchoměřice, aby zbytečně neprodlužovali zahájení mimořádně prospěšné stavby – obchvatu Kralup nad Vltavou a propojení rychlostní silnice R7 a dálnice D8. Přístup Tuchoměřických mě mrzí o to víc, že nedávno jsme zde na radnici jednali jak s vedením obce, tak i představiteli občanského sdružení. Tehdy jsme se dohodli na kompromisním řešení, které by vyhovovalo všem. A tuto dohodu náhle Tuchoměřice z pro mě nepochopitelných důvodů nechtějí dodržet,“ konstatoval hejtman Petera.

To, že se v krátké době nezačne stavět obchvat Kralup a propojení silnic D8 a R7, přitom ale neznamená, že by na stávajících komunikacích jezdilo méně aut. Naopak. Přes obce na trase (mimo jiné i přes Tuchoměřice) budou i nadále denně proudit tisíce aut včetně stovek kamionů, jejichž řidiči si tudy zkracují cestu a vyhýbají se mýtným branám. „Chtěli jsme důležitou komunikaci začít co nejdříve stavět, a dostat tak dopravu na obchvaty, pryč z center měst a obcí. Bohužel, nepochopitelný přístup Tuchoměrických povede jen k tomu, že se zahájení prací oddálí, a obyvatelé Kralupska a okolí Prahy tak budou nadměrným dopravním zatížením trpět mnohem déle,“ doplnil hejtman Miloš Petera.

 Tisková zpráva Středočeského kraje z 10. 8. 2015

Autor:admin