Šli na Alzabox s třaskavinou, soud je potrestal

Kralupy nad Vltavou-Mělník – Mělnický soud v pondělí 31. srpna odpoledne odsoudil dva mladé delikventy za hned dvojnásobné odpálení třaskavých náloží vložených do výdejního automatu Alzabox v Kralupech nad Vltavou.

Mladí delikventi svoji první nálož odpálili krátce po skončení letošního kralupského novoročního ohňostroje. Dvacetiletý D. J. předcházející den vzal prázdnou konzervu od vepřového masa, tuto za přítomnosti čtyřiadvacetiletého J. P. naplnil střelným prachem z přibližně čtyřiceti až padesáti petard a následně do ní vložil zápalnou šňůru. Vše poté velmi dobře utěsnil a omotal stříbrnou lepicí páskou.

Přibližně hodinu po silvestrovské půlnoci D. J. s J. P. dorazili k výdejnímu automatu Alzabox, který tehdy stál u kralupského zimního stadionu pouhý jeden měsíc. D. J. násilím ohnul plechový kryt na prostřední řídící jednotce Alzaboxu, vpravil do jejích útrob předchozí odpoledne vyrobenou amatérskou výbušninu, vytáhl ven doutnák a tento zapálil. Dvojice poté vzala nohy na ramena a pelášila přes parkoviště u stadionu co nejrychleji z místa činu. Po explozi, která doslova rozmetala řídicí jednotku Alzaboxu, se dvojice pachatelů vrátila na místo činu, aby se pokochala svým dílem. Na explozí fatálně poškozeném zařízení vznikla dle jeho majitele téměř čtvrtmilionová škoda!

Alza kurýr, vyšetřovatelé kriminální služby ani technici firmy Alza se nestačili divit. To však ještě netušili, že není všem dnům konec! Neuplynuly ani čtyři dny, technici od Alzy mezitím vyměnili „odstřelenou“ středovou část za zbrusu novou a chystali se Alzabox znovu oživit a zavézt do něj kralupskými klienty netrpělivě očekávané zboží.

Jak už to tak bývá, s jídlem roste chuť! Výše zmíněným delikventům se policejní manévry kolem výdejního automatu nejspíš notně zalíbily, možná si i vzpomněli na někdejší Gottův velehit „Dám dělovou ránu“ a s mladickým nadšením se rozhodli svoji „akcičku“ pod rouškou noci v úterý 6. ledna 2015 „pro velký úspěch“ zopakovat. A znovu se kupovaly petardy, nyní jich však bylo poněkud více. Jako obal nálože tentokrát posloužil plechový hrnek. Ucpávka, zápalnice ani stříbrná páska pochopitelně nesměly při uvažovaném opakování v žádném případě chybět.

Ostrostřelcem byl však tentokrát starší z dvojice, čtyřiadvacetiletý J. P., původně z Veltrus, ale také ze Starých Ouholic, kterého na skejtu vídáme v Kralupech více než často. Tento pod pláštíkem tmy se vší razancí tentokrát vyrazil plastové okénko kryjící tiskárnu účtenek, na místo v lůně Alzaboxu vmáčkl vlastnoručně vyrobené výbušné zařízení, vytáhl zápalnici a tuto následně zapálil. Oba aktéři se pochopitelně dali na útěk, při kterém jim za jejich zády zazněl o něco silnější výbuch než minule. Návrat na místo činu byl pro zvědavé delikventy již podstatně rizikovější, protože již nebyl Silvestr a počet na ulicích odpalovaných petard tedy silně poklesl.

Technikům od Alzy přibyla další práce, cena nové škody kopírovala tu minulou, tedy opět téměř čtvrt milionu korun. Na místo se dostavili i policejní pyrotechnici, znovu se důkladně lustrovaly městské i privátní kamerové systémy. Kriminalisté díky moderní rekogniční technice šli nakonec již přímo najisto, protože oba dva delikventi měli s policií i soudy co do činění již dříve.

Oba komplicové zavčasu uznali, že past definitivně sklapla a jejich vcelku upřímná doznání jim umožnila do data soudního přelíčení setrvat na svobodě. Mělnická státní zástupkyně Jitka Šamanová na začátku hlavního líčení obžalovala oba přítomné dle § 228 odst. 1 Trestního zákoníku pro přečin Poškození cizí věci a přítomného D. J. navíc ještě pro přečin dle § 24 odst. 1, písm. c (rada nebo pomoc při spáchání tr. činu).

Samosoudkyně Renáta Moudrá oba obžalované zevrubně vyslechla a nevynechala ani jejich předchozí střety se zákonem. Oba totiž stále ještě jsou pod dohledem probačních úředníků za svá předchozí odsouzení. Na konci hlavního líčení se samosoudkyně Renáta Moudrá prakticky ztotožnila s názorem státní zástupkyně a v kauze 1/T/126/2015 vynesla následující verdikty:

Čtyřiadvacetiletý J. P., který je již devět let bez stálého pracovního poměru, byl odsouzen k novému souhrnnému trestu 300 hodin veřejně prospěšných prací. Dvacetiletý D. J., který sice pracuje, ale byl u něj shledán podstatně vyšší podíl při výrobě třaskavin, byl odsouzen k nepodmíněnému trestu vězení ve věznici s dozorem. Odsouzený D. J. se na místě ihned odvolal, odsouzený J. P. své odvolání zváží po doručení písemného vyhotovení rozsudku. Poškozená firma byla se svými nároky odkázána na občanskoprávní řízení. Rozsudek doposud nenabyl právní moci.

autor a foto: Martin Tlustý

Alza01

1/ Alzabox ještě vánoční

Alza02

2/ Odstřelený Alzabox

Alza03

3/ Odstřelená řídící jednotka

4/ Odhalené břicho řídící jednotky

5/ Oživování řídící jednotky

Alza06

6/ Výslech obžalovaného J. P.

Alza07

7/ Výslech obžalovaného D. J.

Alza08

8/ Samosoudkyně Moudrá vynáší rozsudek

Autor:admin