Skládka Strachov – stále nedořešený problém

Veltrusy – Krajem se šíří fámy, že kopec na Strachově nebude kvůli aktivitám zahrádkářů osázen a zůstane nedokončen. Pozorný čtenář jistě ví, že takto opuštěné a ponechané osudu zůstávají skoro všechny skládky. Jelikož mi tyto „ověřené“ drby vyrážejí dech, chci věc uvést na pravou míru, aby nedocházelo ke svalování viny na zahrádkáře Veltrusy.

DSCN0471

Pominu-li fakt, že stavební úřad Veltrusy povolil tento kopec odpadků díky porušení zákona, pominu-li, že Krajský úřad mu to posvětil, tak bych rád poznamenal fakt, že naše organizace se již 7 let snaží o označení viníka a odstranění této hanby naší krajiny. K červnu 2015 bylo zjištěno, že je již navezeno o 24 % odpadků více, nežli bylo povoleno!

Do redakce KZ jsem dodal kopie o množství navezeného odpadu změřeného nad povrchem. Původně na místě byla cca 5 m hluboká jáma o rozloze cca 5,5 ha.

Nad úrovní nivelety je navezeno již dle měření firmy G4D 916.300 m3 odpadu na haldě č. 1 a 34.800 m3 na haldě č. 2 (měřeno nad povrchem). To, co je pod úrovní terénu, pomineme.

DSCN0475

Při ceně za ukládku, kdy si firma účtuje 80 Kč za tunu, si každý může spočítat zisk této firmy. Náklady jsou jistě mizivé, neboť i úklid znečištěné vozovky je častý problém.

Tímto jsem, doufám, objasnil fámy, že tato firma nemá peníze na osázení této hanby Veltrus.

Osobně nevěřím projektům navrhovaných provozovatelem. Na žádném jeho projektu není konkrétní termín a již opakovaně bylo slibováno, že se začne osazovat na jaře tohoto roku. Ba dokonce, že jsou již zakoupeny stromy. Věřím v to, že tuto obludnou horu pohltí akát, topol a šípky. Případného návštěvníka bych však chtěl varovat. Nezpevněné svahy při dešti ujíždí a strhávají balvany, možnost konzumace šípků bych také raději nedoporučoval.

DSCN0474

Případným zájemcům o procházky bych doporučil krásný přístup ke krajině v nově vzniklém parku od statku Strachov směrem ke koupališti. Rozdílný pohled na potřeby obyvatel od zastupitelů Kralup a Veltrus na příměstský park. Jedni mají udržované remízky, druzí haldu odpadu.

DSCN0473

Případné dotazy, fotografie a průkazné materiály o této kauze každému rád ukážu a nebráním se diskuzi.

autor: Jaroš Vladimír, předseda ZO ČSZ Veltrusy

foto: Radka Holeštová

Autor:admin