Krajští zastupitelé posvětili stavbu obchvatu Kralup

Praha – Zastupitelé Středočeského kraje na zasedání v úterý 22. září 2015 odsouhlasili výstavbu dlouho očekávaného obchvatu města Kralupy nad Vltavou, který propojí dálnici D8 s rychlostní silnicí (a budoucí dálnicí) R7.

„Dobře si uvědomujeme, jak je současná dopravní situace v Kralupech neúnosná. Spojení mezi oběma významnými dopravními tahy vede přímo přes Kralupy, a protože na jeho trase leží i první most přes Vltavu na sever od Prahy a severnímu okraji hlavního města dosud chybí dlouho slibovaný okruh, je to trasa extrémně vytěžovaná tranzitní dopravou. Nová spojnice by měla městu i dalším obcím na trase a především jejich obyvatelům velmi výrazně ulehčit,“ uvedl hejtman kraje Miloš Petera (ČSSD).

Přes Kralupy dnes projíždí až 20.000 vozidel denně včetně kamionové přepravy, což představuje významné riziko pro chodce, cyklisty i místní motoristy, ale také nadměrnou zátěž stávající silnice II. třídy č. 101, protínající město i navazující silnice II. třídy č. 240. Obyvatele obtěžuje nadměrný hluk, exhalace, vibrace a prašnost.

Stavba nové komunikace o celkové délce zhruba 18 km bude rozdělena do tří etap. V první fázi by měla zbavit dopravní zátěže obce mezi sjezdem z R7 u Tuchoměřic a Kralupy, kde se napojí na obchvat města. Druhou etapu představuje samotný obchvat Kralup, jenž bude veden západně k obci Debrno a vyústí u Kovošrotu napojením na stávající silnici III. třídy č. 00811. Součástí této fáze bude mj. i výstavba dvou nových mostů – přes hluboké údolí Turského potoka a přes Vltavu. Závěrečná etapa pak propojí obchvat v okolí Chvatěrub se silnicí II. třídy č. 608 před obcí Úžice, kde dojde k připojení na dálnici D8.

Cena nové propojovací silnice v úseku R7–D8 byla odhadnuta na více než 4,5 miliardy korun a s financováním by měla kraji výrazně pomoci dotace z Ministerstva dopravy prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury, o kterou hodlá kraj zažádat.

Tisková zpráva Středočeského kraje ze dne 22.9..2015

Autor:admin