KRALUPY VSTOUPILY DO KONTROVERZNÍHO PROJEKTU EU

Kralupy nad Vltavou – Dva belgičtí studenti fakulty kulturálních studií v Bruselu vytvořili jedinečný projekt takzvaného živého umění, který ve světové premiéře odstartuje začátkem měsíce června na třech kontinentech, v šedesáti osmi zemích a sto osmdesáti pěti městech. Českou republiku bude v projektu zastupovat Benešov a Kralupy nad Vltavou. Jak říká starosta města: „Pomohla nám nejen trochu náhoda kvótního výběru v intervalu 10 000 – 30 000 obyvatel, ale i některé osobní vazby lidí zainteresovaných v celém projektu.“

Bob art – dogs monuments si žádá spolupráci Kralupanů

V oblasti umění probíhají neustále v nových aktualizacích diskuse o tom, co je a co už není umění, kde leží hranice mezi kýčem a hodnotným dílem. Dnes neexistují hranice, není žádná autorita, která by se nedala zpochybnit! A tak se kdysi vystavená záchodová mísa Marcela Duchampa stala fontánou a renomovaným uměleckým dílem. V padesátých letech minulého století se z inspirací velkoměstské kultury zrodil umělecký směr Pop art, který byl velmi ovlivněn populární hudbou a komerčním uměním – z věcí běžné spotřeby se začala stávat umělecká díla.

Pop art přímo ovlivnil i vznik nového uměleckého směru. Vznikl Bob art, jenž si s odvahou a kontroverzí nezadá s Duchampovým pisoárem. A právě osvícenému vedení kralupské radnice patří velké díky za to, že se nebojí a průkopnicky vstoupilo do projektu Bob art – dogs monuments. Právě radniční lídr města Petr Holeček si je vědom rizik, které účast v projektu přinese, ale věří, že se vše podaří dobře vysvětlit a zabezpečit. „Je mi jasné, že mnoho lidí tento odvážný umělecký záměr nepochopí a budou nám spílat, že jsme vyhodili statisíce z městské pokladny na něco tak odporného, jako je projekt Dogs monuments. Ale až nás jednou vystřídají naše děti a ohlédnou se zpět, tak si řeknou, ty naši rodiče dokázali mít odvahu!“.

Červnové číslo ZPRAVODAJE přinese speciální přílohu, která se bude projektu, který odstartuje již 1. 6. a potrvá až do začátku prázdnin, podrobně věnovat. My vám nyní prozradíme gró celé myšlenky, i když jsme si vědomi, že může vyvolat vlnu nevole a nedorozumění. Na tři vytipované lokality: Cukrovar (před plaveckým bazénem a penziony seniorů), Zátiší (před barvami podél trati) a Lobeček (park „jak byl tank“) budou soustředěni městští pejskaři. Všichni budou mít zakázáno po svých miláčcích uklízet exkrementy v období 1. 6. – 30. 6. 2016. Po té budou tyto lokality nafoceny speciální 3D – digitální technologií a zaneseny do simulačního vrstevnicového programu. Prakticky okamžitě po zdokumentování lokalit perforovaná místa vyčistí v nepřetržité směně pracovníci domácích TS. Následné vyhodnocení projektu a jeho interpretace proběhne v rámci říjnového evropského fóra nových kulturních trendů v Hamburgu. A jak umělečtí aktivisté avizovali na tiskové konferenci ihned po oznámení vítězství v grantové soutěži hledání alternativních kulturních forem, pravým spektáklem bude interpretace díla. Tu zatím znají jen členové grantové komise, my musíme vydržet až do ukončení projektu. V nejbližších dnech by mělo být zřízeno i speciální telefonní číslo s operátorem, který bude záměry uměleckého projektu v kontextu nepoučeným občanům Kralup nad Vltavou vysvětlovat.

Autor: Ydna Lohraw

Autor:admin