Zdravá výživa aneb co se v mládí naučíš

Kralupy nad Vltavou – ZŠ Gen. Klapálka: Být fit, vypadat mladě a zdravě, předcházet zdravotním problémům a ještě si na jídle pochutnat je problém, který řeší mnoho lidí. Zájem o způsob stravování v souvislosti s celkově zdravým životním stylem je prostě „in“. Důkazem toho je množství vydávaných kuchařek, televizních pořadů o vaření atd. Zdravá strava se stává i předmětem podnikání v oblasti bio potravin, farmářských produktů a další. Často se řeší špatné stravovací návyky dospělých i dětí.

P3210002

Nemůžeme se divit, že se pozornost upíná i na školní jídelny. U nás ve škole se této problematice dlouho a pečlivě věnujeme. Školní stravování je vlastně výsledek kompromisu. Obědy na naší škole stojí 19 a 21 korun podle věku dětí. Každý oběd je dotovaný státem, a tak je třeba dodržovat určitá pravidla, která jsou nastavena. Důležitý je tzv. spotřební koš, který zaručuje vyváženost stravy. Je jasné, že bereme v úvahu i individuální potřeby a chutě strávníků. Chceme, aby se děti seznámily i s pokrmy, které se třeba doma nevaří. Hledáme cesty k tomu, aby se děti naučily jíst ryby, zeleninu a další zdravé a kvalitní produkty. Přejeme si, aby si polední jídlo užily a neplýtvaly s ním. A to vše za 19 nebo 21 korun.

V pondělí 21. března 2016 proběhla ve školní jídelně propagační akce, kdy s kuchařkami vařil zkušený kuchařský profesionál pan Martin Klein. Dětem také jídlo vydával a s pracovníky se podělil o své postřehy. Položili jsme mu tyto otázky.

 

Jak by podle Vás měl školní oběd vypadat? Je důležité nabízet dětem výběr z několika jídel?

Podávané jídlo by mělo být lehké, z kvalitních surovin, obsahující ryby, libové maso a dostatek zeleniny. Vždy by mělo působit i esteticky. Děti by měly být i z domova zvyklé na kompletní oběd a stolování na úrovni. Výběr z několika jídel není podmínkou kvalitního školního stravování.

 

Jak vidíte úroveň školního stravování v naší školní kuchyni?

Kuchyně je zhruba třicet let stará. Chybí moderní technologie a uspořádání. Jinak paní kuchařky se snaží o pestrý a kvalitní jídelníček.

 

Nejdůležitější na této akci bylo, že většině dětí oběd ve složení sicilská rybí polévka, kuřecí roláda, šťouchané brambory s pažitkou a salát z červené řepy a kukuřice chutnal.

 

autor: Mgr. Dagmar Knöpfelmacherová

foto: Michaela Gleichová

Autor:admin