Ovoce do škol

Kralupy nad Vltavou – Naše škola se již před několika lety v rámci prvního stupně zapojila do projektu Ovoce a zelenina do škol. Cílem projektu je zvýšit u dětí oblibu konzumace čerstvého ovoce, zeleniny nebo ovocných a zeleninových šťáv, přispět ke změně jejich stravovacích návyků, tím bojovat proti dětské obezitě, a tak zlepšit zdravotní stav mladé populace.

Žáci zcela zdarma dostávají několikrát za měsíc rozmanité druhy ovoce a zeleniny na dopolední svačinu. Tyto dodávky až do školy sice nemůžou pokrýt výživu dětí, ale umožňují jim ochutnat a vybrat si, které druhy zařadit do svého každodenního jídelníčku.

005 (1)

Pro děti nastalo nejintenzivnější seznámení a ochutnávání známých i méně známých druhů ovoce v loňském školním roce při doprovodném programu Ochutnávkový koš. Tento koš obdržela každá třída na 1. stupni. Program pro naši školu připravila firma LAKTEA, o. p. s., se kterou naše škola v rámci projektu spolupracuje.

S velkým nadšením žáci uvítali, že jsme se letos v dubnu opět do tohoto doprovodného programu zapojili. Paní učitelky ovoce krájely a krájely a ještě si pro žáky připravily spoustu zajímavých didaktických činností a her. Poznávalo se hmatem, čichem. Hodnotila se chuť. Žáci ovoce malovali, vytvářeli plakáty i referáty. Někteří se rozhodli ze semen a pecek vypěstovat nové rostliny. Ve 3.C si připravili ovocný salát a avokádovou pomazánku.

A co říci závěrem? V naší škole už všichni vědí, jak chutná naše české jablko i hruška, všichni znají chuť banánu, pomeranče, citronu, limetky, grapefruitu, mandarinky, ananasu. A nyní se každý může rozhodnout, jestli ještě někdy ochutná hrušku nashi, cukrový meloun, kumquat, dračí ovoce, mochyni, granátové jablko, mango nebo avokádo. Dobrou chuť.

autor a foto: Mgr. Pavka Síkelová, ZŠ Gen. Klapálka

Autor:admin