ZŠ praktická – Otec vlasti

Kralupy nad Vltavou – Na naší škole probíhá již několik týdnů projekt Karel IV., který tento měsíc vyvrcholí. Žáci se prostřednictvím projektu seznamují s životem Karla IV. a s obdobím vrcholného středověku. Projekt se prolíná napříč vyučovacími předměty. Žáci si přečetli o životě Karla IV. a nelehkém vztahu s jeho otcem Janem Lucemburským. Dozvěděli se o jeho významné roli pro České země především díky zakladatelské činnosti. Zhlédli také muzikál Noc na Karlštejně.

Starší žáci vytvářeli prezentace, ve kterých shrnuli důležité informace. Dále se seznamovali s obdobím středověku prostřednictvím umění – gotické písmo, gotický oblouk, kresba kostela v plenéru či malba portrétů Karla IV. a Elišky Pomořanské.

20160418_105348

Tento měsíc proběhne i několik tvořivých dílen, a to výroba zbraní ze dřeva, středověké portréty a malířství, výroba mincí linorytem, keramické šperky, návrhy a výroba středověkých oděvů.

Projekt vyvrcholí projektovým dnem, který se bude konat na zahradě školy. Zde proběhne prezentace výrobků, hraní středověkých her a celá řada dalších aktivit. Atmosféru středověku umocní Sean Barry hrou na keltskou harfu a Andrea Kudrnová na příčnou flétnu.

autor a foto: Bc. Michaela Obytová Hacmacová

Autor:admin