Blíží se uzávěrka soutěže Stavba roku

Středočeský kraj – Obce, organizace i běžní občané mají stále možnost zapojit se do třetího ročníku regionální soutěže Stavba roku Středočeského kraje 2016. Podat přihlášku do soutěže a doložit příslušnou dokumentaci je nově nutné do 15. července, pořadatelé se rozhodli původní lhůtu o dva týdny prodloužit.

„Je to velká šance pro obce, aby prezentovaly výsledky stavebního úsilí ve prospěch svých občanů. Je to šance pro všechny stavebníky, dodavatele, projektanty, ale i vlastníky a uživatele, aby se pochlubili stavbou, která byla postavena nebo zrekonstruována z jejich iniciativy v období od začátku roku 2013 do termínu podání přihlášky, tj. do 15. července 2016. Ti všichni mají právo stavbu do soutěže přihlásit,“ upřesnil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek (ČSSD).

Do soutěže mohou být přihlášeny stavby všeho druhu: nové i rekonstrukce, urbanistické realizace i úpravy krajiny, pozemní stavby – bytové i nebytové budovy, inženýrské stavby – stavby veřejné infrastruktury, dopravní i technické, energetické i vodohospodářské stavby. Soutěž je určena pro stavby realizované na území Středočeského kraje bez ohledu na státní příslušnost projektanta a sídlo dodavatele stavby.

Prostřednictvím soutěže se nejširší odborná i laická veřejnost seznámí s úrovní stavitelství a architektury ve Středočeském kraji. Podrobné informace a podmínky soutěže jsou uvedeny na www.stavbaroku.cz.

Akci spolupořádají Středočeský kraj, Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství (organizátor soutěže), oblastní organizace Praha a Středočeský kraj, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků, Český svaz stavebních inženýrů, Obec architektů, Regionální stavební společnost Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR a Krajská hospodářská komora Střední Čechy.

„Přihlášené stavby mohou být oceněny nominací a titulem Stavba roku Středočeského kraje 2016 nebo Cena hejtmana Středočeského kraje. Dále je připraveno dalších deset zvláštních cen garantovaných vypisovateli a partnery soutěže. Tituly a zvláštní ceny vybere a navrhne odborná porota. Může se také stát, že některá kategorie nebude vyhodnocena, protože se nevyskytne žádná adekvátní stavba do ní přihlášená. Veřejnost se bude moci vyjádřit v internetovém hlasování a vybrat Cenu veřejnosti,“ doplnil radní Štefek.

Slavnostní vyhlášení je plánováno na 15. 9. 2016 a proběhne v kutnohorské Galerii Středočeského kraje. Soutěž bude doplněna putovní výstavou a samostatným katalogem. Všichni účastníci soutěže získají nárok, odstupňovaný podle dosaženého ocenění, na získání bodů do celostátního hodnocení kvality firem ratingu RABF, prezentovaném na www.rabf.cz.

 autor: Michaela Drobná, Tisková mluvčí Středočeského kraje

foto: Lenka Moravcová, Radka Holeštová

Radnice - L. Moravcova DSCN0625

Rada města Kralupy nad Vltavou schválila přihlášení staveb „turistického infocentra“

a radnice do soutěže „Stavba roku Středočeského kraje“.

Autor:admin